Prvi crnogorski Teleton, organizovan sinoć u hotelu “Hilton” u Podgorici, prikupio je 367.374 eura za liječenje djece oboljele od karcinoma, u do sada najvećoj humanitarnoj akciji u našoj zemlji.

Blizu stotinu poznatih ličnosti razgovaralo je sa velikim brojem građana koji su pozvali broj 1511 i na taj način đonirali novac. Minut razgovora koštao je euro, a mogao je da traje najviše dva minuta. Osim ovog broja od prije nekoliko dana aktivan je i humanitarni broj 14543 na koji građani mogu da pošalju poruku sadržaja 5, a SMS košta euro. Ovaj broj biće u funkciji i sljedećih sedam dana. Sav novac biće uplaćen na račun Fondacije “Budi human.

Podrška

Dajemo vjetar u jedra velikim, malim borcima, jer smo tu zbog istog cilja da im pomognemo, poručeno je sinoć iz pune sale “Hiltona”.

Samo u prvih 45 minuta akcije sakupljeno je čak 63.222 eura, a za nešto više od dva sata ta cifra je premašila 250.000 eura.

Na inicijativu medija, u svim gradovima biće postavljene kutije za donacije, ukupno 75, putem kojih će građani moći da daruju novac za liječenje najmlađih.

U akciji je učestvovao veliki broj poznatih ličnosti među kojima su bili glumci Srđan Grahovac, Danilo Čelebić, Zana Gardašević, Ivana Mrvaljević, Varja Đukić, pjevači Sergej Ćetković, Božo Bulatović, Nigor, Slobo Kovačević, Bojan Marović, Stevan Fedi, bubnjar Dragoljub Đuričić, režiser Nikola Vukčević, modna kreatorka Slobodanka Seka Martinović. Sa video bima fudbaler Stevan Jovetić, teniserka Danka Kovinić, manekenka Emina Čunmuljaj, ali i glumci Crnogorskog narodnog pozorišta koji su sinoć odigrali predstavu “Bura i javili se direktno sa Velike scene. Svi oni, ali i mnogi drugi koje ovdje nijesmo naveli, pozvali su građane da podrže akciju za “male, velike borce.

Veliko srce

Trener crnogorske ženske rukometne reprezentacije i Budućnosti Dragan Adžić jedan je od mnogih iz svijeta poznatih ličnosti koji se odazvao pozivu organizatora i sinoć odgovarao na pitanja građana tokom Teletona Kazao je da su pozivi stizali iz svih krajeva Crne Gore, a najviše sa Primorja.

Zvalo me nekoliko djevojčica koje su bile srećne što na ovaj način mogu da pomognu. Svi su toliko oduševljeni ovom akcijom i punog srca učestvuju u njoj, što me oduševljava i na šta sam ponosan – rekao je Adžić.

Bojan Marović takođe je najviše poziva primio sa Primorja. Kaže da emocije koje je osjetio ne može da opiše.

Ovim smo večeras pokazali koliko možemo da budemo jaki i ujedinjeni za one kojima je to najpotrebnije. Ovaj novac ne prikupljaju samo poznati, već čitav narod. Uradili smo pravu stvar, poručio je Marović.

Pjevačica Andrea Demirović kazala je da joj je čast što je dio ovako velike humanitarne akcije.

Oduševio me prijedlog građanina da svi koji su planirali da odu u grad, umjesto toga pozovu ili pošalju poruku i tako učine nešto korisno i dobro. Najviše su zvali građani iz Nikšića i sa Cetinja, rekla je ona.

Borci

Javnosti su se sinoć iz “Hiltona” obratili i mali-veliki borci koji su pobijedili zlokobnu bolest. Jedna od njih, Tara Perović, poručila je svim mališanima da “snaga i volja pokreću brda”.

Kroz bol i borbu prošla je i Marija Radunović, koja je ispričala svoje iskustvo sa hemioterapijom i čitavim procesom oporavka.

Drugoj djeci je bilo čudno kako izgledam kada sam počela sa hemioterapijom, a iskreno i samoj sebi. Ipak, sve sam prebrodila i sa svim sam se izborila. Najteže mi je bilo kada sam izgubila kosu, ali danas sam tu živa sam, kazala je ona.

I voditeljka Milica Marković je kao djevojčica izašla kao pobjednik iz borbe sa opakom bolešću.

Tu smo, uz djecu. Zajedničkim snagama ćemo se izboriti protiv bolesti, poručila je ona.

Predsjednica udruženja roditelja djece oboljele od kancera “Feniks” Dijana Stojanović, čija je djevojčica Milica umrla od karcinoma, kazala je da je ovo odlična prilika da se pomogne djeci i njihovim porodicama.

Prvi crnogorski Teleton organizovale su televizije Vijesti, Prva, Atlas, Pink M, RTCG i 777. Svaka od njih ovaj događaj prenosila je uživo.

Već stigao jedan apel za pomoć

Izvršni direktor Fondacije “Budi human”, koja je zajedno sa šest televizija inicirala prvi crnogorski Teleton, Goran Jovanović potvrdio je sinoć da je već stigao jedan zahtjev za pomoć i da će biti pružena podrška toj porodici.

Ako se javi više porodica, sredstva ćemo rasporediti ravnomjerno, a ako bude potrebe opet ćemo organizovati i akciju kazao je on. Još jednom je pojasnio da će Fondacija podržavati one slučajeve koji nijesu uspjeli da u okviru crnogorskog zdravstvenog sistema ostvare liječenje, odnosno one čije liječenje u inostranstvu Fond zdravstva ne bude u mogućnosti da finansira.

Ponovio je i da novac neće biti uplaćivan na račune fizičkih lica, već isključivo putem fakture koju dobiju od zdravstvene ustanove gdje se dijete bude liječilo.

Od Selene 100.000 eura

Prvog crnogorskog Teletona još ne bi bilo da crnogorske građane, a onda i medije, nije ujedinila sudbina troipogodišnje Podgoričanke Selene Mandić, koja je oboljela od neuroblastoma, teškog oblika kancera, koji se razvio u stomaku i metastazirao na koštanu srž i za čije hitno liječenje u Americi je moralo biti prikupljeno 200.000 eura. Uz nezapamćenu medijsku podršku novac je prikupljen za nepunih 48 sati, a Selenini roditelji, novinari Aida Ramusović i Brano Mandić tada su saopštili da će ostatak novca koji su donirali građani, ustanove i preduzeća oni uplatiti za liječenje djece oboljele od kancera.

Tako su mediji došli do ideje pokretanja Teletona, a Brano Mandić sinoć je saopštio da su sa računa na koji je uplaćivan novac za Selenino liječenje prebacili 100.000 eura.

Ja danas vjerujem u medije. Ovo je zatvaranje jednog kruga dobročinstava koji je počeo prije mjesec i nešto za moju porodicu. Ne mogu vam opisati što smo mi prošli. Imali smo podršku od naših poznanika, komšija, prijatelja… Kako je Aida rekla, od ljudi koje poznajemo i ne poznajemo. Jednostavno, kao da su svi čekali da urade nešto za nas i kao da su rekli: “Ovo dijete nećemo da damo, nego ćemo da pomognemo” kazao je Mandić.

Njegova supruga Aida sa njihovom kćerkom Selenom je u Americi, u Dječijojbolnici u Sinsinatiju, koja ima specijalni odsjek za proučavanje ove teško bolesti, a Mandić je kazao da im je podrška koju su dobiliod znanih i neznanih bila velika utjeha.

Djeca ljude čine boljim i vjeruem da je ovo pravi put koji treba odgovorno, promišljeno i kreativno nastaviti. Ovdje se ne smije stati – poručio je Brano Mandić.

Pobjeda

Ostavi komentar