I nakon skoro dvije godine od uvođenja servisa eZakazivanje Podgoričani imaju iste probleme. Naime, i dalje im se zakazuju pregledi kod ljekara koji su odsutni sa posla, pa su osim propalog termina, osuđeni i na višesatna čekanja kod drugog doktora. Međutim, direktor Fonda zdravstva Sead Čirgić, tvrdi da elektronski servis eZakazivanje funkcioniše besprijekorno, a problem je u neažurnosti domova zdravlja.

Redakciji Dnevnih novina obratilo se više građana sa pritužbama da im se, preko eZakazivanja, i dalje zakazuje termin kod ljekara koji nijesu u ambulantama, pa su, iako su zakazali pregled prinuđeni da čekaju kod drugog doktora često satima.

“Ovo nije prvi put. Redovno se dešava. Sestre koje rade u kol centru se ne javljaju pa zakažem pregled elektronski i onda čekam, čekam, čekam. A kada se obratim sestri redovno mi neljubazno kaže da doktorica nije tu, da ona ne može ništa zbog toga što je meni propao termin, i ako hoću da sjednem i sačekam da me primi neko drugi, jer za nju nema zamjene, priča K.J.

PROPADAJU TERMINI

Ona ističe da su joj zbog te prakse u Domu zdravlja već više puta propali termini kod specijaliste, jer nije stigla na vrijeme da odradi i odnese nalaze i dijagnostiku koja je tražena.

“I u utorak je bila ista priča. Došla sam na termin zakazan elektronski i ispostavilo se da je moja doktorka na bolovanju. Sestra odbija da mi zakaže termin kod drugog ljekara, već insistira da moram da čekam jer nema zamjene i rukom pokazuje gdje je Uprava i gdje mogu da se žalim. Već sam se dva puta žalila i ombudsmanu, ali je ona moje prigovore oba puta o dbila kao neosnovane, priča K.J. i ističe da joj ne pada na pamet da se više žali.

Slične probleme ima i penzioner D.P. kojeg, kako kaže, posebno nervira, što ga sestra starog i bolesnog pušta da čeka.

“Vidi me ispred ambulante, zna da sam pacijent tog doktora i ćuti. Ne kaže: Doktor ne radi. Puštila bi me tako do ujutru da sam ne priupitam poslije lijepog čekanja. I onda naravno opet ispred druge ambulante i čekaj dok stigneš na red, priča on.

Iz podgoričkog Doma zdravlja nijesu Dnevnim novinama odgovorili zašto taj servis i dalje ne funkcioniše, konkretno zašto se pacijentima i dalje zakazuju termini preko portala eZdravlje kod ljekara koji su odsutni sa posla i da li će i kada riješiti taj problem.

PROBLEM U DOMU ZDRAVLJA

S druge strane, direktor Fonda zdravstva Sead Čirgić tvrdi da sistem besprijekorno funkcioniše i da je problem do
menadžmenta domova zdravlja, odnosno neažurnosti zaduženih administratora po ustanovama za unos planova rada u informacioni sistem.

“Elektronski servis eZakazivanje, kao i ostali razvijeni servisi za građanje u okviru jedinstvene platforme eZdravlje i informacionog sistema kojim rukovodi Fond za zdravstveno osiguranje, u tehničkom dijelu funkcionišu bespri-
jekorno. Od puštanja servisa u rad 1. septembra 2017. godine, na zadovoljstvo pacijenata i na naše zadovoljstvo, do danas gotovo da nismo imali niti jednu prijavu tehničkih problema ili prekida u radu, ističe Čirgić za Dnevne novine.

On naglašava da se tačno zna adresa za prijavu navedenih problema.

“Problemi koje navodite kroz pitanja i prijave pacijenata, u nadležnosti su menadžmenta domova zdravlja i odnose se isključivo na unutrašnju organizaciju ustanova, odnosno ažurnost zaduženih administratora po ustanovama, čija je obaveza unos planova rada u informacioni sistem. Dakle, ako se planovi rada i izmjene u organizaciji rada pravovremeno ne ažuriraju, oni neće korespondirati sa podacima u informacionom sistemu, što je u direktnoj odgovornosti ustanove gdje je identifikovan problem”, naglašava Čirgić.

Fond, dodaje, u kontinuitetu daje pisane instrukcije, naloge i urgencije ustanovama kako se ovakva pojava kod pojedinih domova zdravlja ne bi ponavljala.

“Da sistem eZakazivanje u tehničkom dijelu kojim upravlja Fond funkcioniše na željeni način, najbolje govore podaci da imamo više od 102.500 zakazanih posj eta kod izabranog doktora i izabranog ginekologa. Takođe, imamo registrovanih više od 60.333 dodij elj enih PIN kodova za pristup i korišćenje ovog i ostalih servisa razvijenih na portalu Fonda eZdravlje. Sve ovo uz podatak da ukupan broj dosadašnjih posjeta portalu eZdravlje prelazi 1.214.000, ukazuje na to da su servisi opravdali očekivanja u obezbjeđivanju veće dostupnosti sistemu zdravstvene zaštite, što je bio osnovni motiv za aktinosti koje je Fond preuzeo na ovom planu u posljednje dvije godine”, zaključio je Čirgić.

Izvor: Dnevne novine

Ostavi komentar