Pojedini lijekovi mogu da smanje seksualnu moć i želju, a ponekad su i uzrok impotencije. Često se pacijentu ne ukažu ove činjenice jverovatno zbog bojazni da neće uzimati lijekove.

Lijekovi ne utiču na sve faze seksualne aktivnosti i ponašanja, ali je poznato da djeluju na seksualnu želju (libido), seksualnu sposobnost (erekciju, ejakualciju i dr.) i seksualno zadovoljstvo (orgazam i relaksacija).

Neki lijekovi koji djeluju sedativno na centralni nervni sistem mogu da poremete i seksualne funkcije, naročito kod muškaraca. Lijekovi za liječenje duševnih bolesti otežavaju ejakulaciju i obuzdavaju seksualnu prenadraženost. To je posebno izraženo pri primjeni tioridazina (Melleril), zbog čega se koristi kod prevremenih ejakulacija i neprijatnih praženja u toku noći.

Triciklični depresivi (Amyzol, Anafranil, Eupramin i dr.) mogu izazvati impotenciju i smanjiti libido.

Anksilitici, lijekovi za umirenje iz grupe benzodiazepina (Besedin, Diazepam,Bromazepam i dr.), koji se inače nekritično koriste, mogu da smanje seksualne želje i interes ako se uzimaju u većim dozama koje dovode do pospanosti.

Mnogi kardiovaskularni lijekovi koji smanjuju tonus simpatikusa (metildopa –Aldomet) i beta blokatori (metoprolol, atenolol, propranolol). Kod kardiovaskularnih bolesnika problem potencije može biti posljedica infarkta ili moždanog udara usljed straha od polnog odnosa. Pojava anginoznih bolova u toku polnog odnosa izaziva uzdržavanje od seksa. Naprijed navedeni ljekovi mogu dodatno da pogoržaju stanje. Zato je veoma važno da se pacijent oslobodi straha i dobro informiše.

Naravno, treba izbjegavati lijekove koji mogu potencirati problem impotencije. Novi lijekovi iz grupe beta blokatora ne smanjuju kvalitet seksulanog života (nebivolol –Nebilet) i zbog toga imaju prednost.

Ostavi komentar