Naučnici su nedavno došli do spoznaje da bi ishrana majke u vrijeme začeća mogla biti odgovorna za trajne promjene DNK-a djeteta i uticati na njegov razvoj.

Naučnici su analizirali ishranu žena u ruralnom dijelu Gambije u zapadnoj Africi, specifičnu po tome što se svake godine značajno mijenja tokom kišnog razdoblja i perioda suše. “Kišnu sezonu nazivaju ‘gladnom’, a sušnu ‘sezonom žetve‘”, rekao je autor Robert Voterland s Bejlor medicinskog koledža u Hjustonu. “Tokom kišnog razdoblja seljani imaju mnogo više posla i ostaju bez hrane prikupljene u prošloj žetvi“, dodaje.

Žene tokom cijele godine jedu pirinač, proso, kikiriki i manioku. Međutim, tokom kišnog razdoblja jedu više zelenih biljaka sličnih spanaću, koje su bogate folatima koji su izuzetno važni za trudnoću.

Naučnici su analizirali koncentraciju nutrijenata u krvi 84 trudnica koje su začele na vrhuncu kišne sezone i 83 žena koje su začele usred sušnoga razdoblja. Kasnije su analizirali DNK šest specifičnih gena kod njihove djece u uzrastu od dva do osam mjeseci. Nivo metilacije u DNK-ima svih šest gena bila je mnogo viša kod djece začete tokom kišnog razdoblja. Metilacija je promjena DNK-a, tj. dodatak metilnih grupa DNK-u, takozvano epigenetska modifikacija DNK-a, te je proces koji može umiriti ekspresiju nekog gena, piše “Discovery”.

“Naši rezultati prvi put pokazuju da ishrana majke tokom začeća može uticati na interpretaciju djetetovih gena, što ostavlja posljedice za cijeli život”, objasnio je autor Brenven Hening iz Londonske škole higijene i tropske medicine.

“Takođe je važno istaći da ishrana nije bila jedina promjena. Tokom kišnog razdoblja žene su fizički aktivnije i gube na težini, a tokom sušnog dobijaju kilograme”, dodao je Voterland.

Dugoročne posljedice ovih promjena još su neistražene. “Želimo da napravimo katalog djelova ljudskog genoma koji se može epigenetski promijeniti ishranom. To će nam pomoći da odredimo koliku ulogu takve promjene imaju na bolesti i na koje se bolesti može tako uticati”, završio je on.

Izvor: 021.rs

Ostavi komentar