Oko plodnosti i neplodnosti pletu se mnogi mitovi, nagađanja i pretpostavke. Neki savjeti naših starih danas zvuče smiješno, dok su neki, ipak, korisni i trebalo bi da ih se pridržavamo. Ako želite bebu, nemojte se kupati u vrućoj vodi. Ako je pak ne želite, mokrenje nakon seksa neće vam pomoći i svakako nije kontracepcijsko sredstvo.

BRUĆA KUPKA MOŽE DA PROUZROKUJE NEPRLODNOST: TAČNO

Nedavna istraživanja na jednom univerzitetu u Kaliforniji potvrdila su da bi muškarci trebalo da izbjegavaju preveliko zagrijavanje testisa, odnosno spermatozoida. Studija u okviru koje je – tri do šest mjeseci – muškarci trebalo da izbjegavaju tople kupke, potvrdila je da se polovini ispitanika broj spermatozoida povećao čak pet puta. Štaviše, povećala se pokretljivost spermatozoida, a ona je vrlo bitna za oplodnju.

Ali nije samo vruća kupka kriva za smanjenje plodnosti. Naime, sve što može da povisi temperaturu u genitalijama, može da smanji produktivnost sperme, poput višesatnog držanja laptopa na krilu, ali i dugotrajno sjedenje, tokom vožnje na primjer.

VANTJELESNA OPLODNJA DOVODI DO VIŠETRUKE TRUDNOĆE: TAČNO/NETAČNO

Bojite se da bi vam in vitro fertilizacija, odnosno oplodnja (IFV) mogla donијeti trojke? Kada je in vitro oplodnja bila u začecima, blizanačke trudnoće su bile česte jer se u matericu više ембриона stavljalo kako bi se povećale šanse za trudnoću. Danas je taj postupak napredovao i ставлјају se samo dva ембриона u matericu, a raspravlja se i o mogućnostima da se stavlja samo jedan, u zavisnosti od godina žene. Statistike pokazuju da su 15 od 1.000 trudnoća u Velikoj Britaniji blizanačke, a te statistike uključuju trudnoće in vitro i one prirodnim putem.

MOKRENJE NAKON SEKSA MOŽE SPRIJEČITI TRUDNOĆU: NETAČNO

Žene češće pate od sindroma preaktivne mokraćne bešike. Dugo sjedenje na WC šolji nakon seksa ne znači da će spermatozoidi otploviti zajedno s vodom iz WC šolje. Ali, vjerovanje da će žena trudnoću spriječiti ukoliko se odmah pomokri, vrlo je uobičajen mit.

Čak trećina ljudi, prema istraživanjima Udruženja za planiranje porodice, vjeruje da mokrenje nakon seksa, pranje vagine ili čak vježba nakon seksa mogu da spriječe trudnoću. Zapamtite, urin izlazi kroz bešiku, pa uretru, koja je tačno iznad vaginalnog otvora i definitivno ne služi kao kontracepcijsko sredstvo.

ŽENE SU, ZA RAZLIKU OD MUŠKARACA, ČEŠĆE NEPLODNE: NETAČNO

Ovaj mit vjerovatno počiva na čistom seksizmu. Nasuprot uvreženom mišljenju u stvarnosti, kod neplodnih parova, neplodno je oko 40 odsto muškaraca i 40 odsto žena. Kod 10 odsto faktor neplodnosti su muški i ženski problemi zajedno, a kod preostalih 10 posto slučajeva nema objašnjenja uzroka.

AKO STE DOBILI JEDNO DIJETE MOĆI ĆETE I DRUGO: TAČNO/NETAČNO

Ako ste dobili jedno dijete, to ne mora biti garancija da se problemi neplodnosti neće pojaviti i da ćete sigurno moći dobiti drugo. Ovaj problem se zove sekundarna neplodnost, a može biti povezana s brojnim faktorima, uključujući starosnu dob, promjene u težini, držanje dijeta, ali i opšte zdravstveno stanje.

MOBILNI TELEFONI UBIJAJU SPERMATOZOIDE: TAČNO

Neka istraživanja su dokazala povezanost korištenja mobilnih telefona i kvaliteta spermatozoida. Američko društvo za reproduktivnu medicinu potvrdilo je da muškarci koji više od četiri sata dnevno razgovaraju na mobilni telefon imaju manji broj spermatozoida od onih koji ne razgovaraju toliko dugo na mobilni telefon.

Druga studija američkih i indijskih ljekara pokazala je kako muškarci koji razgovaraju četiri sata mobilnim telefonom dnevno imaju 25 posto manje spermatozoida od onih koji nikada ne koriste mobilni. I nemojte misliti da nošenje mobilnog u džepu ne škodi. Mađarski naučnici tvrde da i samo nošenje mobilnog može da šteti.

STRES UZROKUJE NEPLODNOST: NETAČNO

Velike količine stresa jedan su od razloga nemogućnosti začeća, ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice da vjerovatno nećete imati seksualne odnose kada ste pod većim stresom. Ali, direktan uzrok neplodnosti prije je klinički, nego psihički. To ne znači da ne bi trebalo da se borite protiv stresa kako biste povećali šanse za začeće. Oslobođeni stresa, svakako ćete biti opušteniji i imaćete više vremena da se posvetite jedno drugome.

SVI DRUGI OSTAJU TRUDNI BEZ PUNO MUKE: NETAČNO

Neplodnost nije rijedak zdravstveni problem kod žena i muškaraca. Prema američkom Nacionalnom centru za zdravstvenu statistiku (NCHS), približno 4,5 miliona parova iskusi neplodnost svake godine. Međutim, manje od dva miliona neplodnih parova potraži lekarsku.

Ostavi komentar