Dosadašnje iskustvo u liječenju i nove spoznaje o biologiji kosti pokazale su da je većina stavova o osteoporozi na kojima se temeljila klinička praksa pogrešna ili samo djelimično tačna, te da usprkos uvođenju više različitih lijekova problem osteoporoze nije ni izdaleka riješen.

Šta više, otvorene su nove dileme i pitanja, od onih koja osteoporozu svrstavaju u „izmišljene“ bolesti, do onih koja negiraju dosadašnju kliničku praksu i predlažu značajnu reviziju kliničkog pristupa. Najgore je u svemu što su pacijenti sve više zbunjeni, kao i ljekari koji bi im trebali dati smjernice šta raditi.

Šta je važno znati o osteoporozi?

1. Osteoporoza je uzrokovana gubitkom kvaliteta kosti, a ne mase kosti i može se javiti i bez gubitka koštane mase. Naime, kvalitet kosti zavisi primarno od unutrašnje arhitekture kosti i kvaliteta materijala, a manje od mase kosti.
2. Osteoporoza nije samo bolest žena u menopauzi. Budući da se unutrašnja struktura kosti stalno mijenja kroz proces koštane pregradnje puno različitih faktora utiče na kvalitet kosti, pa se zbog toga može javiti i kod mlađih žena i muškaraca.
3. Osteoporoza može dovesti do vrlo teških posljedica u vidu preloma i trajnog invaliditeta, a poznato je da od posljedica komplikacija umire više žena nego od karcinoma dojke, uterusa i jajnika zajedno.
4. Ne postoji lijek za osteoporozu, niti dijagnostička metoda na temelju koje ćemo odrediti terapiju. Izbor metoda liječenja mora se temeljiti na individualnoj procjeni koju donosi liječnik. Zato je vrlo važno njegovo iskustvo i znanje o biologiji kosti.
5. Komplikacije osteoporoze se mogu spriječiti pravovremenim sprovođenjem terapijskih mjera, koje su najčešće jednostavne i bez nuspojava.

Bez obzira na to jeste li žena ili muškarac i bez obzira na to koliko godina imate, redovno vježbajte. Najbolja je ona vježba koja sadrži intermitentne kontrakcije mišića uz kontrolisane pokrete, jer se time kostima daju signali kako graditi unutrašnju koštanu arhitekturu. Naime, kost se svakodnevno pregrađuje i u deset godina se u potpunosti obnovi čitav skelet. Unutrašnja struktura kosti sastoji se od mreže pregradnih zidova koji se svakodnevno ruše i zidaju. Najvažnije za ikvalitet kosti je dobar raspored unutrašnjih zidova, kao što je i za stabilnost zgrade najvažnije da nosivi zidovi budu na pravom mjestu. Zbog toga je važna bio-mehanička ravnoteža i stalna stimulacija odgovarajućom vježbom.

Prenesite ove savjete svima do kojih Vam je stalo. Pravovremeno ulaganje u svoje kosti vratiće Vam se višestruko, jer ćete izbjeći teške komplikacije kao što su bolovi, prijelomi, ograničena pokretljivost, teški invaliditet. Zapamtite, osteoporoza je teška bolest zbog teških komplikacija koje se javljaju podmuklo, najčešće nepredvidivo, a kada se komplikacije jave liječenje je teško, skupo i uglavnom slabog učinka.

 

Ostavi komentar