U sistemu zdravstva od ukupnog broja pristiglih zahtjeva za sporazumni raskid radnog odnosa uz otpremnine najveći dio odnosio na nemedicinski kadar, kao i kadar koji ubrzo stiče uslov za odlazak u penziju, saopšteno je iz Ministasrva zdravlja.

„Napominjemo da samo podnošenje zahtjeva od strane zaposlenih, odnosno iskazivanje njihovog interesovanja za ostvarivanje prava na otpremninu putem ovog mehanizma ne znači da će ovoliki broj sporazuma u konačnom biti zaključen“, naveli su oni u reagovanju na pisanje „Dana“, što je prenijela Portal Analitika.

Naime, starješina organa, odnosno direktor ustanove, odlučuje po svakom zahtjevu zaposlenog tako što isti može odobriti ili odbiti. Prema dostupnim podacima, inicijalno odobrenje starješine su dale za oko 150 zaposlenih, što ne predstavlja ni trećinu ukupno podnijetih zahtjeva u sektoru zdravstva.

Važno je istaći i da je Vlada Crne Gore na posljednjoj sjednici od 24. oktobra 2019. godine donijela izmjene i dopune Odluke o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru koje predviđaju da se sporazum o prestanaku radnog odnosa ne može zaključiti sa zaposlenim koji obavlja poslove koji su od posebnog značaja za nesmetano i redovno vršenje poslova neophodnih za ostavarivanje nadležnosti organa, odnosno pravnog lica u kome je zaposleno to lice.

Primjena ove mjere osiguraće da ključni medicinski kadar bez koga javne zdravstvene ustanove ne mogu funkcionisati ne napusti radna mjesta koristeći mehanizam sporazumnog prestanka radnog odnosa uz isplatu otpremnine, već je namjera da optimizujemo broj zaposlenih u skladu sa stvarnim potrebama organa i institucija u javnom sektoru.

„Konačni podaci iz ostalih zdravstvenih ustanova se još obrađuju , dok je u najvećoj zdravstvenoh ustanovi, Kliničkom centru Crne Gore, 101 zaposleni podnio zahtjev za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine. Od ovog broja, inicijalno odobrenje od strane starješine organa, odnosno direktora ustanove, dobilo je njih 12. Svih 12 zainteresovanih zaposlenih koji su dobili inicijalno odobrenje pripadaju nemedicinskom kadru“, zaključuju u saopštenju.

Ostavi komentar