Američka udruga kardiologa je objavila rezultate istraživanja po kojima je izbacivanje glutena iz prehrane povezano s povećanom učestalošću dijabetesa tipa 2.

Studija je provedena u tridesetgodišnjem razdoblju na 200000 osoba.

Ukoliko osoba ne boluje od celijaklije i ukoliko joj nije dijagnostikovana alergija na gluten, nema razloga da ne konzumira hranu koja ga sadrži. Naime, dosad nijedna nau;na studija nije dokazala stvarnu opasnost ovog proteina prisutnog u pšenici, raži i ječmu.

Sumnju na celijakiju s 80% točnosti otklanja krvni test antitijela na gluten ili utvrđivanje genetske predispozicije, a za tačnu dijagnozu je nužna biopsija sluznice tankog crijeva.

Naučnici s Harvarda su, objedinivši rezultate tri studije u kojima je tokom 30 godina učestvovalo 200000 ljudi, ustanovili da nema štetnog učinka na zdravlje kod osoba koje konzumiraju namirnice s glutenom, a nisu im dijagnostifikovane ni celijaklija ni alergija na tu proteinsku komponentu.

Po rezultatima koje je objavilo Američko udruženje kardiologa, kod osoba koje su redovno konzumirale gluten – prosječno dnevno od 5,8 do 7,1 grama – evidentirana je manja opasnost od razvoja dijabetesa tipa 2.

Među najčešće konzumiranim namirnicama navedeni su hljeb, pizza, tjestenina i peciva.

Nasuprot tome, naučnici su konstatovali da su osobe koje su favorizovale proizvode bez glutena pritom konzumirale i manje vlaknaste hrane.

Nutricionisti upozoravaju i na vrlo visok glikemijski indeks hrane bez glutena, koja je siromašna vlaknima, vitaminima i mineralnima.

Upozoravaju i da takva hrana može sadržati brojne toksične aditive.

Glikemijski indeks kategorizuje hranu prema brzini podizanja koncentracije glukoze u krvi.

Hrana s niskim glikemijskim indeksom probavlja se duže i zato uzrokuje manji porast koncentracije glukoze u krvi.

Ostavi komentar