Izbjeljivanje zuba je jedna od najčešćih stomatoloških intervencija u današnje vrijeme, za koju pacijneti pokazuju sve veće interesovanje.

Razlog izbjeljivanje zuba uglavnom je estetske prirode. Mogu se beliti i sasvim zdravi ili uglavnom zdravi prirodni zubi, a često se izbjeljivanje traži i radi usklađivanja boje prirodnih zuba sa novim krunicama ili fasetama. Takođe, nije rijetka pojava koju nazivamo tetraciklinski zubi, što su zubi koji su posivjeli usljed uzimanja određenih antibiotika u toku trudnoće. Mrtvi zubi, tj. zubi kod kojih je izvađen živac, vremenom takođe tamne, te pacijneti ponekad zbog njih dolaze na pojedinačno izbjeljivanje, ili ih promjena boje mrtvih zuba motiviše na kompletno izbjeljivanje.

Sam proces izbjeljivanja zuba sastoji se od nanošenja specijalnih gelova na površinu zuba. Ovi gelovi prolaze kroz gleđ zuba i izbjeljuju sam dentin, čime se menja i boja zuba, budući da je gleđ providna i dentin je u potpunosti odgovoran za boju naših zuba. Ovaj gel je na bazi vodonik peroksida ili karbamid peroksida i može se davati u različitim koncentracijama. Gel se može aplikovati u ordinaciji, a može se i aktivirati laserom radi ubrazavanja procedure. U praksi se najbolji rezultat postiže kada se ordinacijskom bijeljenju dodaju i kućne noćne folije.

Međutim, ono o čemu gotovo nijedan pacijent nije unaprijed informisan jeste da su sve procedure bijeljenja zuba BOLNE i NEPRIJATNE.

Da bi neko izdržao ordinacijsko izbjeljivanje zuba potrebno je ponekad dati anesteziju, kao i jake analgetike, pri čemu povećana osjetljivost zuba na nadražaje traje danima posle intervencije. Ponekad je potrebno i da se ponovi bijeljenje, a poseban problem je rad sa tetraciklinskim zubima, jer je njih veoma teško dovesti do željene boje. Izbjeljivanje mrtvog zuba je takođe problematično. Uglavnom je potrebno više senansi, tj. mijenjanja gela, tako da može doći do preloma zuba (koji je oslabljen ovim procesom), a nerijetko se događa i da se već nakon šest mjeseci boja vrati na staru nijansu.

Zato je pitanje koje uvjek postavljam pacijentima – Koliko zbilja želite da izbijelite zube i koliki vam je prag tolerancije na bol?

Naravno da ima pacijenata koji sve to izdrže bez problema, ali je daleko više pacijenta koji na pola tretmana odustaju! Ne pamtim ni jednog pacijenta koji je došao par godina posle prvog izbjeljivanja i tražio novo izbjeljivanje zuba, jer ko jednom prođe kroz postupak teško će se odlučiti da ga ponovi.

Činjenica je da izbjeljivanje zuba daje vrlo dobar kratkoročan rezultat, te da se upotrebom kućnih folija moguće dugo zadržati taj efekat. Ipak, ni noćne folije nisu prijatne. Iako su koncentracije gelova u ovom slučaju relativno niske, iskustvo je i dalje prilično neprijatno.

Zaključak je da je izbjeljivanje zuba kozmetički zahvat. Efekat na zdravlje ne postoji ili je negativan, tu su određeni rizici i neprijatnost, ali nagrada u vidu visoke estetike je ono što je nekima savršeno dovoljan razlog.

Dr. Srđan Cvejanović, Ordinacija Cvejanovic

 

Ostavi komentar