Treba imati na umu i da se deca često zacjenjuju kako bi postigla određeni cilj. Zacjenjivanje predstavlja vrlo negativno iskustvo za roditelje i javlja se kod beba starih šest mjeseci. Neposredno posle događaja koji izaziva jake emocije ili bol, kod djeteta dolazi do kratkotrajnog prestanka disanja, a moguće je i da beba nakratko izgubi svijest.

Zacenjivanje ili respiratorne afektivne krize najčešće prestaju do šeste godine života i podjednako pogađaju dječake i devojčice. Mogu da se jave i kao simptom kod mališana koji imaju anemiju, prouzrokovanu nedostatkom gvožđa“, objašnjava dr Miloš Relić, pedijatar u ordinaciji „Dr Raketić“.
On ističe da kod zacenjivanja postoje dvije vrste napada, plavi i bijeli. Za vreijme prvog dijete glasno plače, jako izdiše i potom kratkotrajno prestaje da diše. Ima izraz lica kao da plače bez glasa, a onda odjednom promijeni boju kože i poplavi.
Reagujte na vreme i kako treba 
Ako prestanak disanja traje duže od deset sekundi, mogu da se jave i trzaji mišića i ukočenost tijela, pa se može pomisliti da dete ima epileptični napad. Većina djece se potpuno oporavi u toku prvog minuta od početka zacjenjivanja i potom se vraća normalnim aktivnostima. Međutim, ima djece koja plaču ili vrište posle zacenjivanja, pa tako često i utonu u san“, kaže dr Relić.
Prema njegovim riječima, bijeli napad javlja se kao odgovor na bol, povredu ili strah djeteta i mnogo je češći od plavog. Na primjer, dijete kad padne počne kratko da plače i tad mu je srčana radnja nešto sporija, a onda se oznoji, promijeni boju lica, odnosno poblijedi i potom se brzo oporavi.
Savjet plus
“Ako je vaš mališan temperamentan i osjetljiv, čim počne jako i glasno da plače, uzmite ga u naručje, pomazite i pokušajte da spriječite prekomjerni plač i uznemirenost. Ali bez obzira na ovakva ponašanja djece, ne treba uvjek i bezuslovno da im povlađujete kako bi spriječili ove napade, jer djeca lako osjete roditeljski strah”,ističe dr Relić.
Upravo zbog toga dosljednost roditelja je najvažnija u rješavanju ovog problema i vrlo je bitno da ne popuštate pred djetetovim zahtjevima. U suprotnom, naučiće da plačom i histerisanjem ostvare sve što požele. Zato kad vidite da vaša beba namjerno nešto radi kako bi ostvarila određeni cilj, odvratite joj pažnju i pokušajte da je usmjerite na nešto drugo.
Zacenjivanje je normalna pojava koja ne treba da plaši roditelje, a pomoć pedijatra treba da potražite ako se ona javi prije djetetovog šestog mjeseca života. Takođe, savjet stručnjaka potražite i ako se dijete često zacjenjuje i ako su napadi snažni i traju duže od jedan minut.

Ostavi komentar