Oko jedna trećina ljudske populacije ima bolove u vratu u nekom periodu svog života. Bol može biti uzrokovan naprezanjem, istegnućem i ganućem ili samo od predugog držanja tijela u nezgodnom položaju.

Bol u vratu uzrokuju starost zglobova i kičmenih diskova ili neki početni problemi sa kičmom. Dobra vijest je da obično postoje veliki broj stvari koje možemo učiniti da ublažimo bol u vratu.

Ako jak bol u vratu nastane odjednom ili je povezan sa drugim simptomima kao što su groznica ili ukočenost, tražite hitnu medicinsku pomoć.

Navodimo neke uzroke bolova u vratu i načine kako ih riješiti:

Spavanje

Svi se ponekad probudimo sa bolovima u vratu zbog spavanja u nezgodnom položaju. Bol može biti izazvan spavanjem na neobičnom mjestu u neudobnom položaju (u kolima, autobusu ili avionu…), ili korišćenjem jastuka koji je previše tvrd ili previše mek. Bol izazvan spavanjem je neprijatan, ali je obično prolazan i nije ozbiljan zdravstveni problem.

Tretmani mogu biti različiti, a često toplota može ublažiti bol u mišićima:

  • potopite se u toplu kadu
  • stavite: toplu flašu vode, topli termofor ili topli oblog na bolno mjesto.

Previše toplote nekad nije dobro pa ipak ograničite primjenu toplote na 10 do 15 minuta i pokušajte naizmjenično tople i hladne obloge. Ako je potrebno, uzmite neki od lijekova kao što su paracetamol, ibuprofen ili aspirin.Da biste izbjegli ovakve bolove, pokušajte sa spavanjem na leđima i postavite jastuk udobno.

Prenaprezanje vrata

Možete izazvati bolove u vratu na razne načine: nepravilan položaj poput gledanja dugo u visinu, u nebo ili plafon, slikari koji oslikavaju plafon, moleri koji kreče plafon ili gornji dio zida, nespretno ili dugo savijanje, nošenje nečeg teškog na ramenima ili neki udarac u glavu. To se dešava zato što vaši mišići imaju problem prilagođavanja na drugačiju poziciju (neuobičajenu).

Izbjegavajte neudobne položaje vrata kada pomjerate glavu ili vrat. Ako morate da radite poslove koji zahtijevaju neprijatne položaje, pravite redovne pauze. Istezanje i savijanje vrata između „redovnih“ aktivnosti može pomoći da se mišići olabave i zaustavi ukočenost (bol). Koristite odmor, led ili obloge za ublažavanje bola. Ako bol traje više od nekoliko dana, ili se pogoršava, obratite se ljekaru.

Nepravilno držanje vrata

Nepravilno sjedjenje i nepravilni položaj tokom dužeg vremena – sjedjenje u pognutom položaju, držanje mobilnog telefona ili sjedjenje pored računara, laptopa, sjedjenje u automobilu – stavlja neobičan pritisak na vrat. To je sada tako česta pojava da predstavlja neku vrstu savremenog medicinskog sindroma. Nepravilan položaj vrata, vratnih mišića i tetiva izaziva napetost na duge staze, što može da izazove trajnu deformaciju kičme i artritisna oštećenja.

Najbolji tretman je izbjeći nepravilan radni sjedjeći položaj. Pokušajte da zadržite svoju glavu uspravno kada gledate u telefon, televizor ili drugi uređaj. Postavite uređaj u nivou vaše glave i očiju. Pravite dosta pauza – ustanite i šetajte povremeno. Povremeno rotiranje ramena i vježbe sa kretanjem brade prema vratu može da pomogne u smanjenju napetosti.

Probadajući bol

Iznenadni oštri bol u vratu, teška upala ili bol kao „ubod“ – obično u vratu, ramenima ili rukama može se desiti posle naglog pokreta tokom kontaktnih sportova poput ragbija ili fudbala i pritiskanja nekih nerava. Bol se osjeća kao strujni udar. To može trajati nekoliko sekundi ili nekoliko dana. Potražiti savet ljekara ako je bol veoma jak ili traje dugo.

Ova vrsta bola obično nestane sama od sebe, ali treba potražiti savet ljekara ako se pojave simptomi kao što su utrnulost ili peckanje. Liječenje zavisi od osnovnog uzroka. Vaš ljekar može preporučiti fizikalnu terapiju, vježbe za mišiće i zglobove, a rijetko hirurški tretman.

Povreda vratnog dijela kičme zbog naglog pokreta glave

Ovakve povrede su najčešće na mekim tkivima u vratu kada se glava iznenada naglo zabaci napred, nazad ili bočno. Iznenadni udar izaziva ekstremno istezanje vrata. To se može dogoditi tokom saobraćajne nesreće ili udarca u glavu tokom sportskih aktivnosti. Kao i bol u vratu, možete doći i do glavobolje koja počinje na dnu lobanje uz peckanje, ukočenost ili bol u gornjem dijelu leđa ili ruku.

Obično je potrebno nekoliko dana mirovanja, a ponekad ima potrebe za korišćenjem imobilizacije u obliku kragne. U zavisnosti od težine bola, možda će biti potrebno samo nekoliko dana korisititi lijekove protiv bolova kao što su paracetamol ili ibuprofen. Fizioterapija ili blage masaže ili vježbe takođe mogu da pomognu. Simptomi obično traju od nekoliko dana do nekoliko nedjelja ili mjeseci, ali mogu da traju duže od godinu dana.

Iskliznuće diska

Stanje je poznato pod nazivom diskus hernija ili prolaps međupršljenskog diska. To se dešava kada posle povrede isklizne meki disk, između malih kostiju kičme, i dolazi do pritiskanja nerava na vratu. To može da izazove bol, ukočenost ili peckanje koje se može proširiti na ostale oblasti tijela.

Nisu sva iskliznuća diskova bolna, a moguće je da se to desilo a da ne znate. Kada je u pitanju bol, liječenje obično uključuje kombinaciju fizioterapije, vježbi istezanja i masaže. Tople i hladne obloge mogu ublažiti upalu i otok. Veoma je važno spriječiti kočenje mišića i zglobova. Ovo bi trebalo da pomogne, ali izbjegavajte velika pomjeranja tela kao što su skakanje ili trčanje dok simptomi ne nestanu.

Spinalna stenoza

Ovo stanje se dešava suženjem kičmenog kanala. Ovo može da kompresuje nerve u kičmi ili kičmenoj moždini i utiče na nerve u ramenima, rukama, pa čak i nogama. Uobičajeno je nakon 50 godina starosti, a često dio normalnog procesa starenja i degeneracije kičmenih zglobova. U nekim slučajevima može biti uzrok tumor ili određene nasljedne bolesti.

Kada se dijagnostikuje, ljekari obično prvo predlažu nežne vježbe za mobilnost i lekove protiv bolova. Ovo bi trebalo da pomogne sa smanjenjem upale ili bolova. Ako to ne donosi olakšanje, možda će biti potrebni jači lijekovi uz fizikalnu terapiju. U „najgorim slučajevima“ kada je otežano kretanje, možda će biti potrebna operacija.

Koštani trn

Koštani trnovi su koščate izrasline ili šiljci koje se razvijaju na zglobovima ili malim kostima kičme i pritiskaju mišiće ili nerve, ali se mogu naći na vratu, ramenima, koljenima, prstima, palcu i peti. Oni se javljaju i sa starenjem. Prostor oko kičmene moždine mogu smanjiti i početi štipanje kičmene moždine ili nerava. Neki ljudi nemaju simptome, dok drugi mogu imati tupe ili „ubodne“ bolove. Trnovi mogu izazvati glavobolju.

Ovi izraštaji mogu biti bezbolni, ali bol može biti izazvan artritisom koji je povezan sa njima. Ljekar može predložiti lijekove za ublažavanje bolovae. Ako trnovi pritiskaju nerve ili otežavaju kretanje, možda ćete morati na operaciju.

Degenerativne bolesti

Ovo stanje, takođe poznato kao spondiloza, često je normalni deo procesa starenja. Elastičnost i fleksibilnost diskova između pršljenova može se pogoršati, čineći ih krtim. Ligamenti se zbog toga mogu ukrutiti. Kada se to dogodi, mogu da formiraju tkivo koje smanjuje prostor između pršljenova. Ovo može da utiče na bol u vratu ili rukama i ukočenost u rukama i nogama.

Liječenje zavisi od simptoma. Nekim ljudima lijekovi protiv bolova, vježbe i fizikalna terapija mogu da pomognu. Promjene životnog stila takođe mogu pomoći, kao što je prilagođavanje načina na koji radite, sjedite i spavate.

Spinalni tumor

Tumori kičme su rijetki. Ako se razviju, mogu pritisnuti nerve koji uzrokuju bol u leđima ili vratu, peckanje ili slabost u rukama ili nogama u zavisnosti od toga gde je tumor. Ove vrste tumora mogu biti benigne ali i kancerogene, pa treba potražiti savjet ljekara odmah ako imate navedene simptome.

Prije liječenja ljekar će procijeniti poziciju, veličinu i vrstu tumora, kao i uticaj godina starosti i opšteg zdravlje. Možda će morati operacija da bi se uklonili neki dijelovi ili cijeli tumor. Ako operacija nije moguća a tumor je kancerogen, moguća je radioterapija i hemoterapija.

Ostavi komentar