MAMA je prvi učitelj svojoj bebi, od trenutka začeća beba započinje vrlo važan dio “školovanja” koji se često zanemaruje. Sve informacije koja beba dobija još u stomaku ona koristi kao prilagođavanje na svijet koji je čeka.

Beba prisluškuje emocije trudnice i tu je početak emocionalne veze mame i bebe, mnogo prije djetetovog rođenja rođenja. Posteljica tako ima ulogu najmodernijeg komunikacionog uređaja.

Ako osjećate tjeskobu srce brže kuca, adrenalin raste, a tijelo počinje sa proizvodnjom kortizola, hormona stresa koji dolazi i do posteljice. Upravo to je razlog zbog kojeg bi trudnice trebale da izbjegavaju stres tokom cijele trudnoće. Hronični stres u trudnoći može dovesti i do zdravstvenih problema kao što su prevremeni porođaj i visok krvni pritisak.

No, postoje posljedice stresa i za dijete, bebe koje su tokom trudnoće bilo izložene neprestanom stresu više plaču i mnogo slabije spavaju.

Kada osjećate sreću i beba je srećna, kada osjećate ljubav i beba to osjeća, a taj cijeli proces izmjenjivanja različitih emocija bebi već u trbuhu započinje emocionalni razvoj.

Postoji li bolji razlog za izbjegavanje stresa u trudnoći? Smanjite ga s mnogo smijeha. Znate li da smijeh, makar i na silu, pomaže da se osjećate bolje i ono najvažnije – djeluje trenutno!

Meditacija, dovoljno kretanja i duboko disanje takođe su odlični u borbi protiv stresa i nakupljene teskobe. Osim toga, ako je umor prisutan tokom dana, odrijemajte tek 15 – 20 minuta jer je već malo sna dovoljno da uveliko smanjite količinu nakupljenog stresa.

Ostavi komentar