Kad god su zabrinuti oko nečega, roditelji bi trebalo da se obrate ljekaru. Kako biste bili sigurni koji simptomi zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć, pedijatri su napravili spisak najozbiljnijih.

BOL U STOMAKU

Ako vaše dijete osjeća bol sa donje desne strane stomaka, recite mu da skoči. Ukoliko mu je to teško, može biti da je u pitanju slijepo crijevo. Iako se slijepo crijevo nalazi upravo na toj strani tijela, ne mora da znači da će dijete tačno tu da osjeća bol; nekada se dešava da bol krene od pupka, šireći se na desno.

GLAVOBOLJA PRAĆENA POVRAĆANJEM

Glavobolja koja se javlja u ranim jutarnjim časovima, koja može da probudi dijete iz sna ili je praćena povraćanjem obično predstavlja nagovještaj migrene koja, inače, kod djece nije opasna. Istovremeno, to mogu biti i simptomi nečeg ozbiljnijeg, pa potražite ljekarsko mišljenje.

POREMEĆENO MOKRENJE

Suva usta, smanjeno mokrenje, ravna fontanela (kod odojčadi), suva koža ili koža koja ostaje zgužvana kada je uštinete, prekomjerno povraćanje ili proliv; ovi znaci su povezani sa dehidracijom i potrebno je brzo liječenje, jer dehidriranost može dovesti do šoka organizma.

MODRA USTA

Plavetnilo ili promjene boje oko usta, otežano disanje, zadihanost ili “škripanje” u plućima dok dijete diše… Sve to može da ukazuje na gušenje, alergijsku reakciju ili astmu (koja se može javiti kod sasvim male djece), upalu pluća.

OTEČENOST LICA

Otečen jezik, usta ili oči, naročito praćeni svrabom i povraćanjem znaci su koji ukazuju na ozbiljnu alergijsku reakciju. Simptomi mogu biti i znojenje, kao i problemi sa disanjem. Ako primijetite bilo šta od toga, potrebno je hitno reagovati.

POVRAĆANJE NAKON PADA

Kada je dijete mlađe od šest mjeseci ili ima očigledne promjene (povraćanje, zbunjenost, gubitak svijesti) potreban je brz lekarski pregled nakon pada. Ako je dijete starije od šest mjeseci, obično ne nastaju nikakvi problemi (mada, sve zavisi kako je dijete palo).

Ljekaru se, svakako, morate obratiti u oba slučaja.

OBILNO KRVARENJE

Rana koja je prilično otvorena ili ne prestaje da krvari nakon nekoliko minuta, razlog je za uzbunu.

VISOKA TEMPERATURA

Temperatura od 38 stepeni ili viša kod beba mlađih od tri mjeseca; Temperatura viša od 38,3 stepeni kod beba između tri i šest mjeseci; Temperatura viša od 39 stepeni kod beba između šest i 12 mjeseci.

Pedijatri ističu da kada je temperatura u pitanju, cifra koju će termometar pokazati nije toliko bitna koliko uzrast djeteta. Tako je – djeci mlađoj od tri mjeseca – kojoj temperatura raste do 38 stepeni, hitno potrebna medicinska njega.

GROZNICA KOJA NE PROLAZI

Ako ste djetetu dali propisane lijekove, a groznica ne prolazi ni posle pet dana, obratite se ljekaru. Ovo je znak da je infekcija isuviše jaka da bi se organizam izborio.

Groznica koja traje duže od pet dana (čak i ako je temperatura niska) može biti izazvana bakterijskom pneumonijom, koja zahtijeva liječenje antibioticima.

GROZNICA PRAĆENA GLAVOBOLJOM

Groznica koja je praćena ukočenošću, glavoboljom ili bilo kakvim osipom razlog je da se odmah obratite ljekaru, jer to mogu biti simptomi meningitisa, što zahtijeva hitnu intervenciju.

KRUŽNI OSIP

Osip u obliku prstena sa crvenom tačkom u sredini može ukazati da je u pitanju Lajmska bolest. Sa druge strane, ako primijetite sitne modrice, to može biti znak da je u pitanju poremećaj krvne slike. Moguće da je to samo alergijska reakcija na nešto, ali ako niste sigurni, najbolje je da se obratite stručnjacima.

MLADEŽI KOJI SU NOVI ILI SU SE PROMIJENILI

Vodite računa o postojećim mladežima svog djeteta, posebno onih koji su tu od rođenja, zato što oni imaju više šansi da postanu maligni. Jednom mjesečnom pregledajte cijelo tijelo vašeg mališana, kako biste utvrdili da li se pojavio neki novi mladež ili se neki stari promijenio. Obratite se ljekaru u slučaju da primijetite da je mladež čudnog oblika, ima nejasne ivice, nije iste boje ili je uvećan.

Ostavi komentar