Prema dosadašnjim podacima naučnika koji su se bavili ovom temom, čulo vida bebi počinje da se razvija već u 4. nedjelji trudnoće, kada nervi polako formiraju vitalne funkcije koje naš vid čine tako spektakularnim. 

Švedski naučnici su u svom najnovijem istraživanju zaključili da beba nakon samo dva dana svog života može da razlikuje slike oko sebe na daljini od 30 centimetara od njih.
Dakle riječ o istoj razdaljini između majke i djeteta dok je u njenom zagrljaju. Međutim ova teorija se više vodi emocionalnim informacijama koje podstiču dijete da reaguje i u obrisima prepoznaje sigurnost i osobe koje su joj roditelji.
Sa druge strane, veliki broj očnih klinika u svojim istraživanjima tvrdi da beba svoje roditelje vidi tek sa tri mjeseca, kada ih i prepoznaje i nagradi osmjehom.
To potvrđuje i ova GIF animacija koju je objavila jedna očna klinika u SAD-u, a preneo portal Iflscience.com
Dakle, kao što možete vidjeti vid se kod beba razvija veoma brzo, a već kada napune mjesec dana života mogu da razlikuju u i objekte koji su udaljeni od njih, ali i da koriste vid da hvataju objekte u pokretu.
A samo nakon nekoliko mjeseci uspjeće da uhvate sve što se nalazi u njihovoj blizini.
Sa šest mjeseci, bebe su vrlo dobro opremljene vizuelnim karakteristikama pa su svakodnevne interakcije sa novim stvarima prisutne u velikom broju. Istraživanje postaje neumorno. Zanimljiva činjenica je da u šestom mjesecu tek bebe dobijaju zapravo svoju boju očiju.
Iako će im biti potrebne godine kako bi im se vid usavršio do mere prosječne osobe, kako rastu i njihov vid će se poboljšavati.
Pogledajte šta sve beba i kako detektuje očima u prvoj godini života. 

Ostavi komentar