Kada popušite cigaretu, nikotin cirkuliše u krvi u prosjeku od šest do osam sati. Većina tog nikotina se eliminiše urinom, ali potrebno je od 48 do 72 sata da se zaostali nikotin izbaci iz vašeg tijela.

U tom procesu mogu da pomognu voda, pojedine vrste voća i povrća, pogotovo one koje sadrže dosta vitamina C. On je najpoznatija supstanca za izbacivanje nikotina iz krvotoka, jer poboljšava metabolizam i stvara bijela krvna zrnca, ali pušači treba da unose znatno veću dozu ovog vitamina nego nepušači, do 2.000 miligrama.

Evo šta je najbolje za izbacivanje nikotina iz organizma:

1. VODA – Nikotin dehidrira tijelo, pa je veći unos vode neophodan jer pomaže telu da izbaci nikotin.

2. KOPRIVA – Ova biljka je puna gvožđa i korisna za dezinfekciju i odlična je u borbi protiv infekcije.

3. POVRĆE – Konzumiranje većih količina celera, tikvica, pasulja, pa čak i krastavaca, može da smanji nikotinsku zavisnosti. Ne jedite mnogo slatkog povrća, sa mnogo šećera, jer prekomjerna količina glukoze aktivira dio mozga odgovornog za uživanje i zadovoljstvo. Na taj način, glukoza može da podstakne želju za cigaretama.

4. POMORANDžE – Sadrže visok nivo vitamina C, pa nadoknađuju ovaj vitamin u tijelu pušača koji pušenje smanjuje. Konzumiranje narandže može ubrzati vaš metabolizam i smanjiti stres.

5. KIVI – Kivi pomaže da se eliminiše nikotin iz tijela i da se ono napuni vitaminima A, C i E koje pušenje smanjuje.

6. SOK OD ŠARGAREPE – Sok od šargarepe sadrži vitamine A, B, C, K koji pomažu da se eliminiše nikotin iz tijela. Nikotin takođe šteti koži, a sok od šargarepe ima mnogo vitamina koji su dobri za kožu.

7. BROKOLI – Sadrži visok nivo vitamina B5 i C. Brokoli sadrži supstancu koja štiti pluća od oštećenja toksina.

8. SPANAĆ – Bogat je vitaminima i folnom kiselinom, tako da je dobar za vaše tijelo i posebno dobar u tome da vam zgadi ukus duvana.

SMANjITE ZAVISNOST

Povećan unos voća i povrća može da pomogne da ostavite pušenje zbog sljedećih razloga:

  • Smanjuje se nikotinska zavisnost
  • Visok sadržaj vlakana čini da se osjećate sitije – pušači ponekad miješaju glad sa željom za cigaretom.
  • Za razliku od mesa, alkohola i pića sa kofeinom, voće i povrće ne poboljša, čak može da pogorša ukus duvana.

Ostavi komentar