Redovno i pravilno održavanje oralne higijene je glavni preduslov za zdrave i lijepe zube. Glavna svrha sprovođenja oralne higijene je sprečavanje nastajanja zubnog plaka. 

Zubni plak je ljepljivi film na zubima u kojem se nalaze bakterije i produkti njihovog metabolizma i on je glavni je uzročnik karijesa. Zubni plak čvrsto prianja uz zub, nije ga moguće odstraniti ispiranjem, već jedino mehaničkim čišćenjem – četkanjem četkicom i zubnom pastom. Stoga je u prevenciji bolesti zuba i parodonta od presudne važnosti mehaničko uklanjanje plaka pravilnim i redovnim četkanjem.

Četkanje zuba ne smije postati rutina. Nije samo važno koliko vremena posvetite četkanju zuba, već je važno i da to činite temeljno i sistematično – tako da vlaknima četkice očistite baš sve povr[ine zuba.

Kako biste bili sigurni da ste dobro oprali sve povr[ine zuba, učinite još jedan korak da to provjerite. Plak indikatori (plak revelatori, plak detektori ili prikazivači plaka) su pomoćna sredstva za motivisanje pacijenata u poboljšanju oralne higijene. Mogu biti u obliku tableta ili smjese i ugodnog su ukusa. Vizualizacija dentalnog plaka bojenjem daje priliku da se pacijentu ukaže na postojanje golim okom nevidljivih naslaga na zubima. Ukoliko se koriste te;nosti za otkrivanje naslaga plaka, usta se ispiru sa 10 ml te;nosti kroz 30-tak sekundi, te se višak te;nosti ispljune (ne smije se gutati). Sva obojena mjesta su mjesta na kojima je ostalo plaka. Ukoliko se odlučite za tabletu plak revelatora, otopite 1 tabletu u ustima kroz 30 sekundi, zdrobite je i pljuvačkom je prenesite po cijeloj usnoj šupljini. Mjesta koja ostaju obojena nakon primjene revelatora, nisu dobro očišćena. Kod slijedećeg pranja zuba potrebno je obratiti pažnju upravo na ta mjesta!

Neki plak testovi osim što pokazuju ima li plaka na posmatranim površinama zuba, daju nam i uvid u zrelost plaka i njegovu metaboličku aktivnost. Svježe zubne naslage (stare do 24 sata) obojaće se u crvenu boju, dok će se one starije obojati u tamniju boju – plavo.

Ovo je značajno i zbog toga što pacijenti i njihovi roditelji insistiraju na tome da dobro i dovoljno često peru zube i da je sve drugo uzrok bolesti, ne prihvaćajući odgovornost za lošu Iranu higijenu.

Ostavi komentar