SIMPTOMI I LIJEČENJE

Istraživanja su pokazala da je depresija bolest od koje boluje 1 od 20 djece. Važno je razlikovati kada je dijete nesrećno, a kada je depresivno. Normalna tuga dođe i prođe i rezultat je nekog događaja. Klinička depresija je uvjek prisutna i kod djeteta postoji osjećaj razdražljivosti i manjak interesa za učešće u određenim aktivnostima.

Neke krupne promjene koje se mogu dogoditi u domu, kao što su smrt u porodici, razvod, preseljenje mogu dovesti do znatnih promjena kod djece. Normalno je da se zabrinete ako dijete nema bliskih drugara ili drugarica, naročito ako je to predškolsko doba kada dijete već treba imati najdražu drugaricu ili drugara. Simptomi koji karakterišu depresiju kod djece i adolescenata su sljedeći:

– Česta glavobolja, bol u trbuhu  i zamorenost kod djece
– Ne pokazuje interes za učešće na priredbama i zabavama koje se organizuju u predškolskoj ustanovi
– Napadi vriske, stalnog nezadovoljstva, razdražljivosti ili plača
– Dijete se stalno dosađuje
– Nedostatak interesa za igru sa prijateljima
– Poteškoće u komuniciranju s drugom djecom
– Preterana osjetljivost i strah od neuspjeha

Na roditeljima je najveća odgovornost. Oni moraju otkriti uzročnike i nastojati ih eliminisati na najbolji mogući način. Roditelji moraju stalno da razgovaraju sa djetetom i posvećuju mu dosta vremena.

RAZDRAŽLJIVOST JE NAJČEŠĆI SIMPTOM

Glavna razlika između depresije kod odraslih i kod djece jeste ta da se odrasli osjećaju tužno, a deca razdražljivo. Djeca, koja pate od depresije ne moraju pokazivati samo znake tuge. Najčešće ih se lako uznemire i nemaju kontrolu nad svojim ponašanjem. Često ne znaju kako identifikovati ono što osjećaju i predstaviti to riječima.

RANO DIJAGNOSTIKOVANJE I LIJEČENJE JE KLJUČNO

Hronična depresija može promijeniti strukturu mozga. Istraživanja su pokazala da hronična depresija može smanjiti hipotampus, dio mozga koji pomaže pri regulisanju emocija. Depresija tada uzrokuje probleme u školi, alkohol i droga postaju prijetnja za djecu, a u najtežim slučajevima može povećati rizik od nastanka suicidalnih misli.

(Stetoskop)

Ostavi komentar