KAKO SE RAZVIJA ČULO DODIRA U STOMAKU?

Čulo dodira razvija se osmoj nedjelji prvog trimestra. Osjetljivost na dodir prvo se javlja na obrazima, potom se vrlo brzo osjetljivost kože proširuje na područje oko genitalija (10. nedjelja), dlanova (11. nedjelja) i tabana (12. nedjelja). U tom periodu trudnoće tokom ultrazvučnog pregleda možete primijetiti kako beba sisa palac ili dodiruje druge djelove tijela.

Tokom 17. nedjelje razvija se osjetljivost na dodir abdomena, a do 32. nedjelje svi djelovi tijela bebe u stomaku osjetljivi su  na vruće, hladno, pritisak i bol.

KOJE UKUSE BEBA PREPOZNAJE DOK JE USTOMAKU?

Čulo ukusa kod bebe u stomaku dijelom je razvijeno već u 15. nedjelji trudnoće. Istraživanja potvrđuju da u tom periodu beba u stomaku razlikuje ukus plodove vode, u zavisnosti od majčine ishrane (na primer ukus crnog ili bijelog luka).

DA LI BEBA OSJEĆA MIRISE DOK JE U STOMAKU?

Nos se razvija između 11. i 15. nedjelje. Dok je u stomaku beba osjeća miris plodove vode, koji zavisi od majčine ishrane.  U plodovoj vodi otkriveno je preko 120 različitih mirisa koje beba udiše.

DA LI BEBA ČUJE DOK JE USTOMAKU?

Sluh počinje da se razvija u osmoj nedjelji trudnoće. Već u 18. nedjelji formira se unutrašnje uho i nervni završeci mozga su dovoljno razvijeni tako da vaša beba čuje otkucaje vašeg srca.

Oko 25. nedjelje beba može da čuje spoljašnje glasove koji su malo prigušeni, a do 27. nedjelje razaznaje glasove.

DA LI BEBA VIDI DOK JE USTOMAKU?

Čulo vida se posljednje razvija i očni kapci su zatvoreni do 26. nedjelje. U tom periodu mrežnjača se u potpunosti razvije i tokom 26. nedjelje beba otvara oči i trepće.

Međutim, čak i dok su kapci zatvoreni, do mrežnjače bebinog oka može doći neškodljiva, mala količina svjetlosti kroz majčinu kožu ukoliko se ona nalazi na suncu ili jakom osvjetljenju.

Istraživanja pokazuju da blizanci bez problema vide jedno drugo dok su u stomaku.

Ostavi komentar