Godišnje posjete dermatologu su uvijek dobra ideja, ali često se desi da imate manjih problema s kožom, kao što su bradavice, koje ne zavrijeđuju dugo čekanje u redu.

Prije nego što odete ljekaru zbog problema s bradavicama, znajte da postoji mnogo jednostavniji i jeftiniji način da riješite ovaj problem.

Bradavice su tvrde izrasline na koži koje su uzrokovane raznim vrstama virusa. Bradavice se najčešće javljaju kod osoba koje imaju slab imunitet i mogu se prenijeti direktnim ili indirektnim kontaktom. Neke bradavice nestaju same od sebe nakon nekoliko mjeseci ili godina.

Bradavice se mogu ukloniti odgovarajućom terapijom, kao što su laser, tečni azot i radiotalasi. Međutim, postoje i razni prirodni načini na koje možete riješiti ovaj problem.

Na svu sreću, ne morate da potrošite gomilu novca da biste ih se riješili.

Morska voda

Najbolji prirodni lijek protiv bradavica je, svakako, morska voda, jer so i jod koji se u njoj nalaze mogu da isuše ove izrasline. Potrebno je da što duže boravite u morskoj vodi ili da natopite krpu morskom vodom i stavite je na bradavicu.

Crni luk

Crni luk se takođe često koristi za uklanjanje bradavica na tijelu. Potrebno je samo isjeckati i posoliti glavicu luka i ostaviti da prenoći i pusti sok. Dobijenom tečnošću mažite bradavice dva puta u toku dana.

Bijeli luk

Bijeli luk predstavlja potpuno prirodan i provjeren lijek za bradavice. Uzmite jedan čen bijelog luka i prepolovite ga. Mažite bradavicu jednom polovinom, tako da upije sokove sa presječene strane luka. Nakon dva minuta trljanja, drugu polovinu bijelog luka zalijepite flasterom ili ljepljivom trakom na bradavicu. Postoji i drugi način na koji možete koristiti bijeli luk za liječenje bradavice, a to je da napravite kašu od bijelog luka. Izgnječite ga viljuškom i stavite na bradavicu, ali tako da prekrije cijelu površinu bradavice, pa preko zalijepite flaster.

Smokva

Smokva ima sposobnost da liječi bradavice, tako što mlijeko ili sok iz nje nakapate na bradavicu. Pustite da se osuši, a zatim isperite mlakom vodom i ponavljajte postupak sve dok bradavica u potpunosti ne otpadne.

Čuvarkuća

Potrebno je da pomiješate jednu supenu kašiku cijeđenog soka čuvarkuće sa 1 dl vode i sa 200 g svinjske masti. Stavite ovu mješavinu na ringlu i grijte sve dok se mast ne otopi, a zatim naspite u staklenu posudu i čuvajte je u frižideru. Dobijenom tečnošću mažite bradavicu nekoliko puta dnevno.

Mlečika

Da biste napravili preparat za uklanjanje bradavica od mlečike, potrebno je najprije da isperete u 9 voda 100 g masti, a zatim da dodate 7 sitno isjeckanih cvjetova mlečike. Kuvajte ovu mješavinu na tihoj vatri 2h, a zatim je procijedite i pustite da se ohladi. Mažite bradavicu dva puta dnevno, ujutru i uveče.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje takođe može biti efikasno za uklanjanje bradavica. Potrebno je da ih mažete ricinusovim ulje svako jutro i veče, sve dok ne otpadnu. Takođe, možete napraviti pastu od ricinusovog ulja i sode bikarbone. Nanosite je na bradavicu nekoliko puta dnevno i prekrijte je zavojem.

Maslačak

Za bradavice je najefikasniji sok od listova i cvjetova maslačka kojim svakodnevno treba mazati bradavicu. Bradavica će od ovog soka postajati sve tamnija a na kraju će da otpadne.

Pivska pjena

Potrebno je da gazu ili tkaninu natopite pivskom pjenom i da stavite na bradavicu. Ponavljajte svakodnevno ovaj postupak.

Propolis

Namažite propolis na bradavicu i zalijepite flasterom. Držite tako 2-3 dana i ponavljajte postupak sve dok bradavica ne nestane.

Jabukovo sirće

Natopite zavoj jabukovim sirćetom i stavljajte na bradavicu svako veče prije spavanja. Takođe, možete i nekoliko kriški limuna potopiti u jabukovo sirće i ostaviti dvije sedmice. Nakon tog perioda, ovim kriškama limuna možete trljati bradavice i one će za kratko vrijeme da se povuku.

Školska kreda

Bradavica se uspješno i jednostavno uklanja bijelom školskom kredom. Kredom se trlja po bradavici dva do tri puta dnevno ili se nastruže prah s komada krede, pomiješa s vodom i tim namažu bradavice. Za kratko vrijeme bradavica nestaje.

Osim ovih praktičnih prirodnih lijekova za uklanjanje bradavica, takođe je važno da svakodnevno jačate svoj imuni sistem, jer je on najbitniji u borbi protiv infekcija i virusa. Trudite se da vaša ishrana bude uravnotežena i raznovrsna. Imunitet možete ojačati i uzimanjem vitamina C i multivitaminskih preparata koji takođe mogu pomoći u uklanjanju bradavica.

Ostavi komentar