Vjerovatno ne postoji osoba na svijetu koja nije osjetila glavobolju, a razlozi pojave iste mogu biti različiti. Jedan od glavnih krivaca glavobolje u zadnje vrijeme upravo je sjedilački način života, odnosno kancelarijski poslovi koji zahtijevaju rijetko izlaženje iz zagušljivog prostora, cjelodnevno gledanje u ekran računara, kao i premalo fizičke aktivnosti.

Vrlo jaka glavobolja naziva se migrenom, a ona dolazi s nizom svojih specifičnih simptoma. Može trajati i do tri dana te osobu potpuno onesposobiti za obavljanje svakodnevnih obveza, a smatra se da, između ostalog, nastaje uslijed određenih poremećaja cirkulacije u mozgu.

ZAŠTO DOLAZI DO GLAVOBOLJE I KAKO JE LIJEČITI?

Glavobolja se pojavljuje kao simptom. Može varirati u intenzitetu od blage do snažne boli kao i u trajanju od kratkotrajne, akutne do dugotrajne, hronične boli. Može se manifestovati na različitim područjima glave, od boli koja se pojavljuje iza očiju do one koju osjetimo na potiljku, a može nas jednostavno boljeti i cijela glava.

Do glavobolje dolazi zbog različitih uzroka, poput stresa i dehidracije, upale sinusa te gripe i infekcija, već spomenutog napora očiju zbog gledanja u računar ili zbog toga što su osobi potrebne naočare za vid, a uzročnik može biti i spoljni uticaj, poput neprozračenog ili zadimljenog prostora.

Glavobolja se može spriječiti i zdravom prehranom i hidracijom tokom dana, koja uključuje minimalno šest čaša vode dnevno. Kada ste u kancelariji , pogotovo onoj koju dijelite s više osoba, često ga tokom radnog vremena i prozračite.

MIGRENA ONEMOGUĆAVA NORMALNO FUNKCIONISANJE

Kao što je već napomenuto, migrena je vrlo jaka glavobolja, a od nje pate više žene nego muškarci. Brojke govore kako su čak 75 posto oboljelih od migrena žene, a jedan od razloga tome su hormonalne promjene do kojih dolazi zbog menstrualnog ciklusa, trudnoće i menopauze. Ova jaka bol još se deklariše kao “napad”, a često se opisuje kao pulsirajuća bol na jednom dijelu glave. Simptomi variraju od osobe do osobe, no mnogi uz pojavu migrene osjećaju vrtoglavicu, mučninu, postaju vrlo osjetljivi na svjetlost, glasne zvukove, mirise i katkad dodir.

Migrena se može pojaviti, kao i glavobolja, zbog različitih uzroka. Na primjer, kod nekih se osoba može pojaviti zbog izloženosti jakoj svjetlosti, zbog promjene vremena, buke, nedostatka sna, pa čak i nakon konzumiranja nekih namirnica, poput sira, čokolade i vina.

Kod migrene možete pokušati samostalno sebi da pomognete pomoći i akupresurom, na način da palcem pritiskate između obrva 7-10 sekundi.

KAKO POBIJEDITI GLAVOBOLJU I MIGRENU?

  • pazite na prehranu – važno se zdravo hraniti
  • pazite na to da ste dovoljno hidrirani tokom dana
  • pazite na kvalitet vazduha u prostoriji
  • smanjite rizik od stresa
  • kada dođe do glavobolje ili migrene, pokušajte da odspavate
  • pokušajte se malo razgibati kako bi se pojačao protok krvi
  • kako bol ne bi rasla, već kod prvih simptoma boli možete pokušati s paracetamolom koji će otkloniti glavobolje blagog do umjerenog intenziteta, no uvijek se možete posavjetovati sa svojim ljekarom ili farmaceutom

Važno je napomenuti da postoji veliki broj uzroka i vrsta glavobolja i migrena i zbog toga se kod učestalih bolova važno obratiti ljekaru te svakodnevno pratiti u kojim se trenucima javljaju bolovi te imaju li kakvih dodatnih simptoma.

Ostavi komentar