Nema ništa gore nego kada dane provodite konstantno se osjećajući kao da oko stomaka nosite šlauf. Nadutost nije nužna – ona je zapravo način na koji nam tijelo šalje signal da stomak se ne funkcioniše kako treba. Ako je ignorišemo, vremenom možemo doći u situaciju da utiče na kvalitet života, ograničava nam aktivnosti i čini da se osjećamo loše većinu vremena.

Prof dr Tomica Milosavljević, gastroenterolog iz Kliničkog Centra Srbije, ua Novosti govori o tome koji su uzroci nadutosti i ključne preporuke kojih se moramo pridržavati ukoliko želimo da riješimo ovaj problem.

Nadimanje (nadutost) je prisustvo viška vazduha i neprijatnog osjećaja u trbuhu. Smatra se da oko dvije trećine opšte populacije povremeno ili stalno ima ovaj problem, kaže dr Milosavljević.

Šta izaziva nadutost?

Nadimanje može da bude samostalan simptom ili posljedica nekog organskog ili funkcionalnog oboljenja, ali samo po sebi ono nije bolest. Uglavnom se ponavlja s vremena na vrijeme, traje različito, i nema uvjek direktne veze sa stepenom uhranjenosti odnosno gojaznošću, objašnjava prof  Milosavljević i dodaje da postoji mnogo različitih uzroka.

“Najčešći su loša ishrana i intolerancija na hranu – posebno na laktozu i fruktozu – kao i neravnoteža u crijevima gdje nepoželjne bakterije dominiraju i proizvode abnormalne količine gasova, pa uzrokuju nadutost. Kod velike većine osoba sa ovim tegobama ne radi se o organskom oboljenju – što znači da razlog za stomačne tegobe nije konkretna bolest, kao što su čir, kamen u žuči ili tumor.”

Koliko ishrana utiče na nadutost?

Nadimanje može, ali i ne mora da bude povezano sa unošenjenjem hrane. Nekada se pacijenti žale na nadutost i kada popiju samo vodu, pa kažu “doktore, stomak mi je nadut kao da sam u drugom stanju”.

Svakako da unošenje tzv.“teške” hrane kao što su kupus, kelj, brokoli ili neke mahunarke utiče na nadutost. Ovakva hrana se teže vari, pa na scenu stupaju mikroorganizmi koji su normalno prisutni u crijevima i koji pomažu varenje hrane. Njihova aktivnost dovodi do stvaranja gasova koji često daju karakterističan, neprijatan miris.

Ponekad i sam način ishrane može biti uzrok problema, pa tako prejedanje ili brzo gutanje hrane dovodi do unosa viška vazduha i obično je praćeno nadutošću, gasovima i podrigivanjem.

Kako riješiti problem?

Konačan uspjeh u liječenju zahtijeva saradnju pacijenta i ljekara: pacijent treba da razmotri mogućnost promjene svakodnevnog životnog ritma i loših prehrambenih navika, a ljekar mora da umije da sasluša, da razumije, ohrabri i racionalno izabere prave terapijske preporuke. Samo tako će konačni rezultat biti pozitivan. U terapiji nadutosti, iskren i otvoren razgovor sa doktorom pravi je put da se isključe neka tipična stanja i bolesti koja mogu biti uzrok ovog neprijatnog simptoma.

Važno je međutim i napomenuti da su nadutost i gasovi u najvećem broju slučajeva prolazne tegobe, koje utiču prije svega na kvalitet života pacijenta. Zbog toga je najvažnija stvar da se utvrdi uzrok. Ako nadutost uzorkuje ishrana što je uobičajena pojava, može biti korisno vođenje dnevnika ishrane. Ovo uključuje zapisivanje svih namirnica i pića koji se konzumiraju tokom cijelog dana, u trajanju od nekoliko nedjelja, i bilježenje nepoželjnih simptoma. Na taj način može se uočiti obrazac, pa je moguće identifikovati sve okidače kako bi ih izbjegli.

Takođe, danas se dobro zna da neki sojevi probiotskih bakterija, mogu značajno da pomognu u rješavanju tegoba, a tome u prilog govore i sve aktuelne svjetske preporuke i smjernice. Ovakve bakterije poboljšavaju peristaltiku (ritmičke pokrete debelog crijeva) koji podstiču rad crijeva i poboljšavaju ukupno varenje.

Unošenjem dobrih probiotskih bakterija delujemo direktno na uzrok problema, jer probiotski preparati na prirodan način, vraćaju ravnotežu narušenoj crijevnoj flori. Na taj način oni koriguju, smiruju ili potpuno eliminišu nadutost i gasove.

 

Ostavi komentar