U trudnoći se događaju promjene na čitavom tijelu, a usta, odnosno zubi trudnice nisu izuzetak. Zdravlje zuba tokom trudnoće važno je ne samo za majku, već i za bebu koja se razvija u majčinom stomaku.

TRUDNOĆA MOŽE UZROKOVATI PROBLEME SA ZUBIMA

Jedan od najčešćih oralnih problema kod trudnica je tzv. trudnički gingivitis. Oko 40 posto trudnica ima neku vrstu problema s desnima, odnosno zubnim mesom, a gingivitis je termin koji se upotrebljava za prvi stadijum bolesti desni.

Zbog povišenih nivoa trudničkih hormona, mnoge žene primjećuju pojačano nakupljanje zubnog plaka, koji je glavni uzrok osjetljivosti zubnog mesa, njegova oticanja i krvarenja. Neke žene tokom cijele trudnoće pod jezikom osjećaju nabrekle desni poput izbočina duž zubnog mesa i između zuba, a ta se pojava naziva trudnički tumor. takvo tkivo lako krvari ako je povrijeđeno i može dovesti do poremećaja jedenja. Ali ne brinite, ne radi se o tumoru u smislu degeneracije tkiva, i ove izbočine trebalo bi da se povuku brzo nakon porođaja.

Jutarnje mučnine i povraćanje takođe mogu prouzrokovati probleme. Naime, neke žene odustanu na neko vrijeme od oralne higijene jer im svako prinošenje četkice i paste zubima izaziva nove napade povraćanja. Kao što znamo sa svakim povraćanjem u usnu šupljinu dolazi nešto od želučane kiseline koja šteti gleđ i zube čini osjetljivijima na karijes. Zato se trudnicama preporučuje da nakon povraćanja isperu usta sa sodom bikarbonom (pola kašičice sode bikarbone otopljene u 0,5 dcl tople vode), a kako bi neutralizovale kiselinu i bakterijske naslage u ustima i barem na taj način zaštitile zube od kvarenja.

NEKA ZUBI OSTANU ZDRAVI TOKOM TRUDNOĆE

Da bi znali u kakvom su uopšte stanju, kvalitet zuba što prije treba provjeriti kod stomatologa. Idealno bi bilo kada bi sve zube mogli popraviti i prije trudnoće.

Tokom trudnoće čišćenje kamenca je sigurno, pa svakako barem jednom u devet mjeseci odradite uklanjanje plaka i kamenca koji dodatno oštećuju zubno meso.

Oralna higijena kod kuće je obavezna. Ma koliko bili umorni, bezvoljni, u mučnini i povraćanju, perite zube barem dva puta dnevno, ujutro i naveče i koristite zubni konac.

Vrlo je važno i što jedete. Jeste li znali da se zubići vaše bebe formiraju između trećeg i šestog mjeseca trudnoće? To znači da će vama biti potreban povećani unos nekih vitamina i minerala – vitamina A, C i D, proteina, a posebno kalcijuma i fosfora, kako bi sačuvali svoje kosti i zube, ali i obezbijedili zdravi razvoj zuba i kosti svoje bebice.

ŠTA AKO VAM IPAK TREBA POPRAVKA ZUBA?

U trudnoći je dozvoljeno popravljanje zuba bez opasnosti za plod. Ali obavezno napomenite doktoru da ste trudni pa i ako ste na samom početku (posebno ako se stomak još ne vidi). Buduće mame najviše brinu lokalne anestezije bez kojih ne mogu izdržati popravka, pa će ih sigurno utješiti informacija da anestezija, brušenje i ostali postupci neće naštetiti bebi.

Ono što nije preporučljivo je stavljanje amalgamskih plombi (srebrnih) zbog opasnosti od žive, ali većina stomatologa ih više ni ne koristi. Ipak, uvijek zatražite kompozitne (bijele) plombe ili privremene plombe koje potom možete zamijeniti trajnima nakon porođaja. Ono što nije preporučljivo u trudnoći je rentgensko snimanje zuba i primjena nekih lijekova za kontrolu bola (acetilsalicilata) i nekih antibiotika.

Ostavi komentar