Katarakta ili očna mrena je zamućenje sočiva koja se nalazi unutar oka, što uzrokuje gubitak vida koji se ne može ispraviti naočarama, kontaktnim sočivima ili refrakcionom hirurgijom kao što je LASIK.

Iako katarakta može zvučati zastrašujuće, moderna hirurgija obično može vratiti vid izgubljen kataraktom, te takođe može smanjiti vašu zavisnost od naočara.

Moderna operacija katarakte jedna je od najsigurnijih i najučinkovitijih hirurških zahvata u svijetu, pogotovo ako ste zdravi i nemate već postojeća patološka stanja kao što su dijabetička retinopatija i makularna degeneracija. Operacija katarakte je jedan od najčešće izvođenih hirurških zahvata u svijetu.

NAJČEŠĆI OBLICI KATARAKTE SU:

  • Subkapsularna katarakta zahvata zadnji dio očnog sočiva. Osobe koje imaju dijabetes, visoku kratkovidnost ili retinitis pigmentosa, kao i oni koji uzimaju visoke doze steroidnih lijekova imaju veći rizik od razvoja subkapsularne katarakte.
  • Nuklearna katarakta se formira duboko u centralnoj zoni očnog sočiva. Nuklearne katarakte su obično povezane sa starenjem.
  • Kortikalnu kataraktu karakterišu bijela zamućenja koja nastaju na perifernim dijelovima očnog sočiva, te napreduju prema centru.

KATARAKTA: SIMPTOMI I ZNACI PRISUSTVA

Katarakta u početnom stadiju ima vrlo mali uticaj na vidnu oštrinu. Možda ćete primjetiti da je vaš vid malo zamućen, kao kada gledate kroz zamagljeni komad stakla.

Katarakta djeluje tako što se sunčeva svjetlost i ostali izvori svjetlosti čine presvijetlim i bliještećim, te prilikom vožnje noću svjetla nadolazećih vozila izazivaju veći odsjaj nego prije. Takođe, boje možda neće izgledati jarko kao nekada.

Kada se nuklearna katarakta pojavi, može doći do privremenog poboljšanja vidne oštrine na blizinu. Nažalost, poboljšanje vida je kratkog vijeka i nestaće s napredovanjem katarakte. S druge strane, subkapsularna katarakta ne mora imati nikakvih simptoma sve dok se poprilično ne razvije.

OPERACIJA KATARAKTE

Za vrijeme operacije katarakte, zamućeno očno sočivo se uklanja i zamjenjuje vještačkim sočivom (intraokularno sočivo, ili IOL) kako bi se vratio jasan vid. Postupak se obično izvodi ambulantno koristeći samo lokalnu anesteziju i ne zahtjeva boravak u bolnici tokom noći

operacija katarakte, operacija mrene ultrazvukom
Uklanjanje katarakte – Fakoemulzifikacija

Većina modernih zahvata uklanjanja katarakte uključuje korištenje ultrazvučne sonde kojom se usitnjava zamućeno očnos sočivo, te se mikro sondom uklanja iz oka. Ovaj postupak koji se naziva “fakoemulzifikacija”, može se izvesti s manjim rezom nego što je to bio slučaj kod starijih operacionih tehnika uklanjanja katarakte. Tako je ubrzan oporavak i smanjen rizik od komplikacija operacije, kao što je npr. ablacija mrežnice.

Nakon što se katarakta i svi ostaci zamućenog sočiva uklone iz oka, hirurg umeće vještačno intraokularno sočivo te je pažljivo pozicionira iza šarenice i zjenice, na isto mjesto gdje je bila smještena vaše prirodno očno sočivo. U posebnim slučajevima intraokularno sočivo može biti postavljena ispred šarenice i zjenice, ali to je manje uobičajeno.

Hirurg zatim dovršava uklanjanje katarakte i implantaciju intraokularnog sočiva zatvaranjem reza na oku (šivanje može i ne mora biti potrebno). Takođe se stavlja štitnik preko oka radi zaštite u ranoj fazi oporavka od operacije katarakte.

OPERACIJA KATARAKTE: PRIPREMA

Prije operacije katarakte, vaš će oftalmolog napraviti sveobuhvatni pregled oka kako bi provjerio cjelokupno zdravlje vaših očiju, te ocijeniti postoje li razlozi zašto ne biste trebali napraviti operaciju katarakte, te će identifikovati sve rizične faktorekoje biste mogli imati.

Takođe je potreban pregled vidne oštrine kako bi se tačno odredila dioptrijska jakost kratkovidnosti, dalekovidnosti i/ili astigmatizma koji je prisutan prije operacije. Napravitće se i dodatna mjerenja vaših očiju kako bi se utvrdila zakrivljenost rožnice i dužina oka. Ove mjere su neophodne i pomažu vašem hirurgu da odabere odgovarajuću jačinu intraokularnog sočiva, za postizanje najbolje moguće vidne oštrine nakon operacije.

intraokularno sočivo

Danas postoje mnoge vrste intraokularnih sočiva koje možete izabrati za operaciju katarakte, u zavisnosti od vaših individualnih potreba. Osim intraokularnih sočiva koje koriguju kratkovidnost i dalekovidnost, danas postoje i torična intraokularna sočiva koja ispravljaju astigmatizam.

Jedan način na koji se može korigovati presbiopija (staračka dalekovidnost) nakon operacije, te tako smanjiti potrebu za naočarama za čitanje je da vaš hirurg prilagodi jačinu jedne intraokularnog sočiva(uz pretpostavku da trebate operaciju katarakte u oba oka) za vid na blizinu a druga intraokularna sočiva za vid na daljinu. Takva korekcija se naziva “monovision”, te se često primjenjuje kod laserske korekcije vida LASIK-om i kod korekcije vida kontaktnim sočivima.

Ostale opcije uključuju akomodirajuća intraokularna sočivai multifokalne intraokularna sočiva, koja su dizajnirana da osiguraju veći raspon vida nakon operacije katarakte od konvencionalnih (monofokalnih) intraokularnih sočiva. Važno je znati da nisu svi dobri kandidati za ove napredna intraokularna sočiva, i odabir jedne od ovih naprednih sočiva će povećati cijenu vaše operacije katarakte.

Prije operacije, osim što ćete s hirurgom razgovarati o različitim tipovima intraokularnih sočiva, objasniće vam šta možete očekivati prije, za vrijeme i nakon operacije katarakte. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nejasnoća vezano za operaciju, svakako potražite odgovore od vašeg očnog ljekara.

OPERACIJA KATARAKTE OPORAVAK

Operacija katarakte obično traje oko 15 minuta. Ali možete očekivati da ćete u klinici provesti 90 minuta ili duže, jer je dodatno vrijeme potrebno za pripremu, te za kratku post operativnu kontrolu i upute za najbolji oporavak od operacije.

Trebali biste imati nekoga ko će vas odvesti kući nakon operacije; ne pokušavajte voziti dok vam ljekar ne testira vid i potvrdi da možete sigurno voziti.

Dobitćete terapiju u obliku kapi za oči, koje morate koristiti nekoliko puta dnevno kroz nedjelju dana nakon operacije. Također, trebate morae štitnik za oko dok spavate, odprilike nedjelju dana nakon operacije. Potrebno je nositi i sunčane naočare kako bi za vrijeme oporavka oči bile zaštićene od UV zraka.

Možda će vaš vidi biti malo zamagljen dok oči zacjeljuju tokom prvih nekoliko dana ili čak nedjelja nakon zahvata.

Tokom minimalno prve nedjelje oporavka, bitno je izbjegavati:

  • Naporne aktivnosti i podizanje predmeta težih od 10 kg.
  • Istezanje, vježbanje i slične aktivnosti koje bi mogle biti stresne za vaše oči.
  • Vodu koja bi mogla doći u dodir s očima i uzrokovati infekciju. Zatvorite oči tokom tuširanja ili kupanja.
  • Sve aktivnosti koje bi mogle izložiti vaše oči prašini i prljavštini.

Vaš hirurg će vam dati upute i preporuke za oporavak od zahvata, ovisno o vašim individualnim potrebama i ishodu zahvata. Ako vam je potrebna operacija katarakte na oba oka, vaš kirurg će obično savjetovati da odgodite operaciju jednog oka za par tjedana, kako bi operirano oko uspješno zacjelilo i kako biste imali dobar vid na jednom oku, prije zahvata na drugom oku.

Izvor: Optometrija

 

Ostavi komentar