U Kliničkom centru od ponedjeljka nema citostatika “taksoter” (docetaksel) koji se koristi za liječenje raka dojke, potvrdili su Pobjedi iz ove zdravstvene ustanove .Kada će ovaj lijek stići, u “Montefarmu” nemaju odgovor, jer je, kako kažu, tender za njega raspisan prošle sedmice. Na prethodnom nije bilo ponuda za ovaj citostatik što je i prošlog mjeseca uslovilo nestašice, pa su pacijentkinje oboljele od karcinoma dojke bile prinuđene da neophodnu terapiju kupuju van Crne Gore, gdje su za jednu ampulu izdvajale čak 80 eura.

Onkološkinja u Kliničkom centru dr Nada Cicmil Sarić za Pobjedu kaže da povremeno odstupanje od zakazane terapije ne mora bezuslovno biti štetno za pacijente, te da pomjeranje optimalnog tajminga za primjenu “taksotera” nije rijetko.

Povremena odstupanja

“Nedostatak lijeka na tržištu nije jedini faktor koji i kod nas i u ostalim onkološkim ustanovama u svijetu dovodi do povremenih odstupanja od optimalnog tajminga terapije. Brojni činioci (hematotoksični učinci, pojava povišene temperature, druga oboljenja, kardiotoksični učinci…) mogu poremetiti optimalni ritam liječenja na 21 dan”, kazala je dr Cicmil Sarić.

Svakako, kako ističe, pacijentkinje ne ostaju bez terapije, jer se kod velikog broja primjena “docetaksela” može nadomjestiti primjenom “taksola” (paclitaksel) u tronedjeljnom ili nedjeljnom režimu davanja.

“Pacijentkinjama savjetujem da sačekaju do sedam dana na eventualno razrješavanje situacije, odnosno dolazak “taksotera” u Centralnu apoteku Kliničkog centra. U slučaju da se to ne dogodi ili da izgledi za dolazak lijeka nijesu izvjesni, savjetujem kod apsolutne većine pacijentkinja nastavak ili započinjanje tretmana “taksolom” (paclitaxelom) umjesto “taksoterom” (docetaxelom)”, kazala je dr Cicmil-Sarić.

Terapija

Sagovornica pobjede objašnjava da se “taksoter”, prodajni naziv za generičku supstancu “docetaksel” ubraja u pet ključnih, najčešće primjenjivanih i najpotentnijih citostatika u liječenju raka dojke, te da spada u porodicu taksana, zajedno sa taksolom (paclitaksel). On se primjenjuje u postoperativnom, potpornom, preoperativnom, neoadjuvantnom i u metastatskom stadijumu raka dojke, a daje se u tronedjeljnom režimu uz kontrolu neophodnih laboratorijskih parametara i kliničkog stanja.

Ostavi komentar