Postoje neke namirnice koje mogu potencijalno izazvati alergijske reakcije ili u nekim slučajevima botulizam (koji napada nervni sistem). Izuzetno ja važno pomno birati namirnice, a naročito u prvih 12 mjeseci života djeteta, jer probavni sistem u toj dobi nema svojstvo da zaštiti organizam od bakterija.

Evo koje namirnice bi trebalo izbjegavati davati bebi tokom prve godine života:

Med, kukuruzni sirup i javorov sirup

Bebama ne treba nuditi bilo koji od tih proizvoda, jer oni mogu sadržavati bakterije clostridium botulinum. Ukoliko beba proguta namirnicu koja sadrži ovu bakteriju, bakterija tada proizvodi otrov koji uzrokuje botulizam. Dojenački botulizam napada nervni sistem i izuzetno je opasan jer može dovesti i do najgoreg ishoda.

Nepasterizovano mlijeko

Bebama ne treba davati kravlje mleko u prvoj godini života zbog mogućnosti pojave alergija, a naročito ono nepasterizovano. To mlijeko sadrži patogene, mikroorganizme koji mogu uzrokovati bolesti. Nerazvijen imunološki sistem beba ne može se boriti protiv patogena iz nepasterizovanog mlijeka, pa mogu nastati ozbiljne komplikacije.

Meki sir

Meki sirevi, čak i kada se drže u hladnjaku, mogu sadržati bakteriju listeria monocytogenes. Ova bakterija izaziva simptome slične gripu, kao što su povraćanje, proliv i bolovi u mišićima, a može napasti i nervni sistem i uzrokovati simptome slične moždanom udaru. Za imuni sistem male bebe, to može biti jako opasno.

Nepasterizovan sok

Nepasterizovan sok može sadržati bakterije e-coli i salmonele. Oko 98% svih sokova u prodaji se pasterizuje, ali pročitajte nalepnicu, ako niste sigurni.

Sirova jaja

Bebe i mala deca ne treba da jedu sirova jaja ili namirnice pripremljene sa sirovim jajima. Sirova jaja mogu sadržti bakteriju salmonella enteritidis, što može rezultirati ozbiljnim stanjem povraćanja, proliva i grčeva u stomaku. Uvjek kuvajte jaja dok ne budu potpuno tvrdo skuvana. Takođe, pripazite da su jaja dobro termički obrađena i kod pripreme drugih jela.

Južno voće

Narandže, grejp, kivi i ostali agrumi mogu proizvesti alergijsku reakciju kod bebe ispod 12 mjeseci starosti. Izbjegavajte ovo voće u tom periodu ili se posavjetujte sa pedijatrom oko uvođenja istih.

Pšenica i pšenični proizvodi

Namirnice koje sadrže pšenicu i pšenične proizvode ne bi trebalo nuditi bebi do navršenih osam mjeseci starosti, jer pšenica može potencijalno izazvati alergijske reakcije.

Orašasti plodovi i kikiriki maslac

Oni takođe mogu izazvati alergijsku reakciju i ne bi ih trebalo davati bebi mlađoj od godinu dana.

Sirove klice

Bakterija salmonela može postojati u svim oblicima klica (lucerne, djeteline i rotkvica), čak i onih koje uzgajate kod kuće. Klice ne treba dodavati u hranu koja se priprema za bebu.

Previše zaslađena hrana i slatkiši

Šećerom obogaćene žitarice, slatkiši i zaslađeni sokovi su nisko-hranjive namirnice sa visokim udjelom šećera. Šećer u tom obliku nema ni jedan pozitivan učinak na organizam bebe. Takođe, ako takvu hranu nudimo djeci, češće će odbijati zdrave namirnice.

Kako vaša beba raste i njen će imuni sistem jačati i moći ćete joj ponuditi raznovrsniji jelovnik. Do tada, savjetujemo da se suzdržite od svih ovdje navedenih namirnica u pripremi obroka za bebu.

Ostavi komentar