Rak jajnika naziva se ”tihi ubica” budući da su simptomi u početku neprimjetni te ga je teško dijagnostikovati.

Rak jajnika započinje u jajnicima koji imaju funkciju proizvodnje jajašca za oplodnju te hormona estrogena i progesterona. Zatim se širi na karlicu i abdomen. Bolest uglavnom pogađa žene u perimenopauzi i postmenopauzi, to jest žene između 50. i 60. godine života. Opasnost povećava lična i porodična anamneza. Za uspostavljanje dijagnoze i otkrivenja raka korisno je određivanje vrijednosti tumor markera CA – 125 koji nije dovoljno specifičan pa ponekad može prikazati lažno negativan rezultat. Ultrazvuk je takođe uobičajena metoda ako radi kontinuirano, odnosno čestim pregledima moguće je uvidjeti promjene na ženskim reproduktivnim organima. Po učestalosti oboljenja nalazi se odmah iza raka grlića maternice, a smrtnost je dvostruka veća. Na 100 000 žena svaka 15. ima visoku mogućnost da će oboljeti od ovoga oblika raka.

Simptomi raka jajnika

U većini slučajeva žene neće imati simptome ili će ih biti nemoguće za prepoznati. Oni su uglavnom uobičajene promjene u ženskom tijelu koje mogu biti uzrokovane i drugim upalama. Najčešći simptomi su:

 • mučnina i povraćanje
 • osjećaj nadutosti
 • probavne smetnje (proliv ili zatvor)
 • pritisak u karlici
 • učestalo mokrenje
 • grčevi u stomaku
 • gubitak apetita
 • anemija i slabost
 • tupa bol u donjem dijelu stomaka
 • umor
 • nagli gubitak ili povećanje tjelesne težine

Brojne žene dolaze doktorima kada je bolest već uznapredovala. U kasnijem stadijumu već se polako osjeti povećanje stomaka ili na opip neobična izraslina. Menstruacione smetnje nisu uobičajene za vrijeme oboljenja, ali je neobično kada žena u menopauzi prokrvari pa je i to jedan od tihih simptoma. Vaginalno krvarenje ili bolni polni odnos javlja se kod trećine oboljelih žena.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza se uspostavlja u već uznapredovaloj fazi. Žene odlaze na ultrazvuk i color doppler koji preciziraju izrasline. Takođe koristi se i marker CA – 125. Za postavljanje konačne dijagnoze te određivanje tipa tumora i proširenosti vrlo je bitno otvaranje trbušne duplje kako bi se uzorak tkiva mogao poslati na analizu.

U zavisnosti od stadijuma tumora koriste se metode hemoterapije te radijacijske terapije. U većini slučajeva hirurški se odstranjuju maternica, jajovodi i jajnici te tumorske mase koliko je to moguće. Ovaj zahvat ne primjenjuje se kod žena u ranom stadijumu koje još žele roditi.

Hemoterapija kao sistemska terapija koristi se u slučajevima kada je bolest metastazirala i proširila se po tijelu, a lijekovi koji se koriste u tom slučaju uništavaju tumorske ćelije te djeluju krvotokom na čitav organizam. Terapija se primjenjuje onoliko puta koliko je potrebno da se u potpunosti ukloni zloćudna masa.

Ostavi komentar