Koji faktori utiču na rast vašeg djeteta? U kojem razvojnom stadijumu ono najviše raste? Koliko će vaše dijete porasti i kako to da izračunate? Evo odgovora na sva ta pitanja…

Koliko će vaše dijete biti visoko?

Rast fetusa najviše zavisi od organizma majke i njenog zdravstvenog stanja (čak 58%), dok manjim dijelom zavisi od genetskog koda koji mu nasljeđem određuje visinu. Pored toga, veoma je važno okruženje u kojem plod raste. Ako dobija dovoljno kiseonika i hrane preko posteljice, to će povoljno uticati na razvoj djeteta, ne samo do rođenja već i u prve dvije godine života.

Koliko djeca rastu u prvoj godini?

U prvoj godini života brzina rasta podjednaka je za dječake i djevojčice. Kasnije se tempo mijenja, ali postoji način da se odredi koliko će dijete biti visoko u starijem uzrastu: visina koju djevojčice dostignu sa 18 mjeseci predstavlja polovinu visine koju će imati kada odraste. Visina dječaka sa dvije godine jeste polovina njegove visine u odraslom dobu. Zato je veoma važno da roditelji vode “dnevnik” rasta djeteta, ne samo do godine dana već i kasnije.

Djevojčice i dječaci

Muška novorođenčad u prosjeku su za jedan centimetar viša od ženske, a u toku prve godine rast je ujednačen za oba pola. Dječaci ubrzano rastu u periodu adolescencije, pa sve do punoljetstva, dok se kod većine djevojčica rast zaustavlja već u šesnaestoj godini. Pošto rast dječaka traje skoro tri godine duže nego kod djevojčica, normalno je da su oni viši, i to u prosjeku oko trinaest centimetara.

Koliko će dijete biti visoko kada poraste?

Postoji formula za izračunavanje visine djeteta na osnovu visine majke i oca, ali ona nije naročito pouzdana, jer su nove generacije mnogo više od prethodnih. Ipak, mi ćemo vam reći kako da izračunate visinu koju će vaše dijete najvjerovatnije dostići, s tim da moramo da napomenemo da je mnogo preciznija za djevojčice, dok se za dječake slobodno može dodati još 5-10 cm. Saberite visinu majke i oca, pa dobijeni rezultat podijelite sa 2 (to je srednja visina roditelja). Za dječake, dodajte 6,5 cm, a za djevojčice oduzmite 6,5 cm.

Ritam rasta tokom godine

U periodu od januara do jula, djeca mnogo više rastu u visinu nego što dobijaju na težini, dok je od avgusta do decembra proces obrnut. Ubrzanje rasta u tom periodu posljedica je veće količine svetla, jer dani počnju da se produžuju. Međutim, uvjek postoje tri mjeseca kada dijete ubrzano raste, ali to je individualno i različito – od djeteta do djeteta.

Genetski faktori

Visina (dužina) novorođenčeta kao i njegova težina nemaju gotovo nikakve veze sa nasljednim faktorima. Ponekad se dešava da beba niskih roditelja bude duža od bebe čiji su roditelji košarkaši. Tokom prve dvije godine, beba niskih roditelja polako počinje da gubi prednost koju je imala na rođenju i njen rast će nastaviti da se odvija u okvirima srednje visine roditelja. Nakon druge godine roditeljski DNK daje smjernice za sveukupni rast i razvoj pojedinca, pa tako i odrednice za konačnu visinu koje dete može postići, ali i premašiti.

Uticaj ishrane na visinu djeteta

Kvalitetna ishrana sa dovoljnim sadržajem vitamina doprinosi brzini rasta. To u praksi znači da će dijete koje dobija raznoliku hranu iz svih pet grupa namirnica, mnogo brže dostići (i vjerovatno prestići) svoju maksimalnu visinu. S druge strane, stanja teške pothranjenosti negativno utiču na rast, tako da to dete najvjerovatnije neće dostići onu visinu koja mu je “zadata” genetskim kodom.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Ostavi komentar