Kondilomi (condylomata acuminata, genitalne bradavice) su jedna od najčešćih seksualno prenosivih bolesti. Kondilomi izgledaju kao bradavice na prstu (male ispupčine, imaju izgled karfiola), mogu biti male (oko 1 milimetar) ili pak mnogo veće.

Kao i ostale bradavice koje se javljaju na drugim dijelovima kože, gentialne bradavice su izazvane virusom – Human Papilloma Virus, HPV. Postoji vise od 100 tipova humanog papiloma virusa ali samo nekoliko visoko zaraznih tipova izaziva kondilome. Ovi tipovi virusa se prenose seksualnim kontaktom sa inficiranom osobom. Procjenjuje se da će 2 od 3 osobe koje su imale seksualni kontakt sa inficiranom osobom dobiti kondilome. Obično se pojavljuju u prva 3 mjeseca ali nerijetko se pojavljuju i posle nekoliko godina.

KOJI SU SIMPTOMI?

Najčešće je moguće vidjeti bradavice u genitalnom predjelu. Kod žena one se javljaju na velikim i malim usminama, na ulazu u vaginu i rjeđe u vagini i grliću materice. Kod muškarca javljaju se na penisu (na kožici, na otvoru penisa a moguće je da se pojave i u korijenu penisa). Mogu da se jave oko anusa ili u ustima i grlu tokom oralnog seksa. Moguća je pojava peckanja ili svraba u genitalnom predjelu. Često kondilomi ne izazivanju nikakve simptome.

KADA OTIĆI KOD LJEKARA?

Ako primijetite kondilome u genitalnom predjelu ili vaš partner ima kondilome potrebno je da se javite doktoru. Genitalne bradavice mogu biti ozbiljan zdravstveni problem i ne treba odlagati liječenje. Humani papiloma virus može izazvati rak grlića materice a takođe je povezan i sa drugim vrstama genitalnih tumora kao što je rak vagine, anusa i penisa. Dobra vijest je da tipovi koji izazivaju kondilome ne izazivaju rak grlića materice ali je moguća simultana infekcija sa vise tipova HPV-a.

KAKO SE LIJEČI?

Često neki kondilomi ne mogu da se primijete golim okom. U tom slučaju doktor će upotrijebiti acetilnu kiselinu da bi posvijetlio bradavice i zatim će ih lokalizovati kolposkopom. Liječenje kondiloma moguće je lokalnom primjenom lijekova direktno na kondilome ili nekim od hiruških tehnika uklanjanja. Treba imati u vidu da otklanjanjem bradavica, ne uklanjamo i virus pa je ponekad moguća ponovna pojava kondiloma čak i posle liječenja.

UKLANJANJE KONDILOMA SE OBAVLJA NA RAZLIČITE NAČINE I LIJEČENJE JE INDIVIDUALNO. METODE OBUHVATAJU:

  • Elektrokauterizacija. Elektro-nož koji električnom strujom uklanja bradavice.
  • Krioterapija. Lokalnom primjenom tečnog azota zamrzavamo kondilome. Zamrzavanje dovodi do stvaranja plikova oko kondiloma. Tokom procesa oporavka koze, plikovi zajedno sa kondilomima otpadnu, i nova koža se pojavi.
  • Terapija laserom. Svjetlosni zrak se primjenjuje za uklanjanje multiplih promjena – skuplja je od drugih vidova terapije i zbog nemogućnosti precizne dubine prodiranja dolazi do otežanog zarastanja rana, skleroziranja ožiljka i hroničnog bola.
  • Hiruško uklanjanje. Isijecanje bradavica hiruškim putem uz lokalnu anesteziju.
  • Preparati za lokalnu primjenu. Najčešće se koriste preparati na bazi Podofilina ili trihlorsirćetna kiselina (TCA).

KAKO DA SE ZAŠTITIM I KOJE SU KOMPLIKACIJE?

HPV može da se prenese sa bilo kog dijela inficirane kože, ali upotreba kondoma značajno smanjuje rizik. Ako primietite kondilome kod sebe ili seksualnog partnera izbjegavajte seksualne odnose dok se kondilomi ne izliječe. Kod žena je izuzetno bitno da idu na redove ginekološke preglede i Papa test na kojima je moguće otkriti promjene na vagini ili grliću materice koje su uzrokovane virusom. Ako ste imali kondilome savjetuje se Papa test svakih 6 mjeseci.

Određeni tipovi HPV izazivaju rak grlića materice tako da se savjetuje vakcinisanje novom vakcinom Gardasil koja štiti od najopasnijih tipova HPV-a.

Izvor: palmoticeva.com

Ostavi komentar