Konjuktivitis ili tzv. “crveno oko” je upala prozirne i glatke sluznice koja prekriva unutrašnju površinu očnog kapka. Upala se pojavljuje u mnogim oblicima; od blagog crvenila, povećanog suzenja, akutne gnojne upale, pa sve do dugoročnih problema povezanih s poremećajem lučenja suza.

UZROCI KONJUKTIVITISA

Uzroci nastanka konjuktivitisa mogu biti raznoliki: infekcija, alergija, povezanost s nekom drugom bolesti. Zarazni konjuktivitis obično je uzrokovan virusima koji se najčešće prenose kontaktom.

Među konjuktivitise koji nisu zarazni spada alergijski konjuktivitis, koji se pojavljuje za vrijeme sezone peludi, ali može imati i cijelo godišnji karakter. Alergiju takođe može izazvati prašina, životinjska dlaka i kozmetika.

Suva upala spojnice se odnosi na situaciju kada oko ne luči dovoljno suza ili su suzeg loše kvaliteta, te površina oka nije dovoljno vlažna.

Poteškoće se također mogu pojaviti tokom boravka u nečistim prostorijama, te pri dugotrajnom opterećenju očiju (pri radu na računaru). Loše utječu i smog, dim cigareta, suv vazduh.

Posebno bi trebali biti oprezni nosioci kontaktnih sočiva. Kada se pojavi upala ili izrazito crvenilo, kontaktna sočiva odmah skinite i posjetite očnog ljekara.

SIMPTOMI KONJUKTIVITISA

Simptomi konjuktivitisa su peckanje, svrbež, crvenilo, osjećaj stranog tijela u oku, natečeni očni kapci.

Kod bakterijskog konjuktivitisa upala je povezana s pretjeranim stvaranjem sluzi, te se stvara iscjedak iz oka žuto-zelene boje. Sekret uzrokuje pogoršanje vida i tokom noći slijepljuje trepavice. Nakon buđenja oči se teže otvaraju.

Alergijski konjuktivitis uzrokuje svrbež očiju i kapaka.

Suha upala stvara osjećaj stranog tijela u oku.

LIJEČENJE KONJUKTIVITISA

Liječenje konjuktivitisa zavisi od uzroka. Ako se radi o blagoj virusnoj upali liječiti se možemo sami, koristeći mast za oči. Ponekad upala prođe sama od sebe.

U slučaju gnojnog konjuktivitisa, potrebno je posjetiti ljekara. Očne kapi za liječenje ovog tipa upale nisu u slobodnoj prodaji. Isto važi i za alergijske upale.

Uvijek je bolje savjetovati se s ljekarom. Ljekar će pregledom odrediti vrstu i stepen hiperemije spojnice, te uzeti bris za analizu.

Pri osjećaju suvoće očiju potrebno je često treptati, izbjegavati klimatizovane prostore, te povremeno odmarati oči držeći ih zatvorenima. Oči su osjetljive, stoga su sunčane naočare nužne.

Ostavi komentar