Koža  se mijenja fiziološki tj. stari, a sa druge strane,  tokom cijelog života podložna je  brojnim vanjskim negativnim i štetnim uticajima poput UV zračenja, duvanskog dima, prašine, čađi i sl. Hormoni takođe imaju upliva na izgled naše kože što se posebno očituje u vrijeme puberteta, ali i u trudnoći. Stoga je ispravna njega od posenbog značaja, kako bi se prebrodili eventualni problemi.

Kao prvo, u trudnoći je potrebno prati kožu gelovima za tuširanje bez sapuna, koji čuvaju prirodni PH-kože, te ne oštećuju zaštitni kiselinsko-lipidni sloj kože.  Koža mora biti dovoljno hidririrana, tj. preporučuje se uzimati mlijeko za njegu kože sa urejom.  Ishrana mora biti raznolika i lagana, unositi dovoljnu količinu vitamina, oligoelemenata i minerala, kao i esencijane aminokiseline. Na ovaj način ispravno njegujete vašu kožu, ali prije svega ćete spriječitii nastanak strija, hiperpigmentacija i sl.

Najčešći problemi sa kožom u trudnoći

Prije svega, promjene koje se dešavaju u trudnoći, tj. u organizmu, su posljedica metaboličkih, hormonalnih, ali i imunoloških zbivanja. Nisu sve promjene patološke tj.  većina promjena na koje se žale trudnicu jesu fiziološke prirode i teško ih je izbjeći. Takve prirode jesu pigmentacije koje nastaju pod uticajem MSH (melanocitno stimulišući hormon), ali upliva na njihovu pojavu imaju estrogen i progesteron. Posljedično promjenama u vezivnom tkivu kože, nastaju strije ( striae gravidarum) koje su najčešće smještene na stomaku, bedrima i kukovima, ali mogu se pojaviti i na grudima trudnice. U trudnoći se mogu pojaviti i brojne teleangiektazije, te sitni tzv. spider nevusi. Problemi uglavnom zaostaju i nakon porođaja, pa je potrebno liječenje i kozmetičko dotjerivanje istih.

Vrlo čest problem u trudnoći i nakon porođaja su bolne i osjetljive bradavice. Vrlo važno je znati da se pravilnom njegom i higijenom sprečavaju pojave superinfekcije, što je naročito važno kada se započne sa dojenjem. Danas su u upotrebi biljni balzami od odabranih ulja koja se ne lijepe i lako se upijaju, te su potpuno neškodljiva za bebu. U slučajevima ispucalih i oštećenih bradavica mogu se upotrijebiti epitelizirajuće kreme sa blagim antibakterijskim djelovanjem, ili komprese natopljene bioaktivnim gelom koje vrlo brzo uklanjaju tegobe.

U trudnoći se mogu javiti i ozbiljne bolesti kože kao organa kao što su: pruritus gravidarum  (svrbež kože koji se pojavljuje uglavnom u posljednja tri mjeseca trudnoće i iščezava po porodu), herpes gestationis ( bulozna dermatoza potpuno nerazjašnjenog uzroka, ali pogađa vrlo mali broj žena), pruritičke urtikarijske papule i plakovi, gestacioni prurigo i još neke druge. U svim pobrojanim slučajevima se javiti nadležnom ginekologu, te obavezno posjetiti dermatologa kako bi se što prije razjasnila dijagnoza i započelo liječenje.

Prof.dr.sc Irdina Drljević
Specijalista dermatovenerolog

Ostavi komentar