Američka zdravstvena asocijacija u junu prošle godine je objavila upozorenje da visokosenzitivna LED ulična svjetla emituju nevidljivo plavo svjetlo koje može ometati ritam sna i povećati rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema poput raka i kardiovaskularnih bolesti.

Asocijacija je takođe upozorila da LED svijetla mogu pogoršati noćni vid u vožnji, piše Washington Post.

Slične zabrinutosti su se pojavljivale i proteklih godina, no ovo upozorenje dodaje na ozbiljnosti problema i moglo bi prisiliti gradove (barem one u SAD-u) da razmisle o intenzitetu kojim koriste LED svjetla.

LED svjetla imaju 50 posto veću energetsku efikasnost od običnih i traju 15 do 20 godina umjesto dvije do pet.

Zanimljivo je da su neki američki gradovi rekli da zdravstvena zabrinutost nije dovoljno uvjerljiva da nadjača benefite LED uličnih svjetala.

Portparol energetske gradske kompanije Seattlea rekao ja da LED svjetla ne emituju ništa više problematičnih plavih radiotalasa od večine računara i televizora.

Jedan od glavnih funkcionera Feniksa, Mark Hartman, rekao je da bi oni mogli preći na kombinaciju starih i LED svjetala, te bi starija svjetla koristili u kvartovima u kojima se stanuje, a ona LED na velikim saobraćajnicama i raskrsnicama. Rekao je i da će sigurno u obzir uzeti zdravstvene argumente iako je takođe spomenuo zračenje računara i televizora.

U SAD-u je vlast ohrabrivala savezne države i lokalne samouprave na LED ulična svjetla čim su ona postala dostupna. Kritičari tvrde da su se ipak malo požurili.

“LED svjetla prvih generacija zaista imaju negativan uticaj na ljudsku psihofizičku dobrobit”, rekao je Michael Siminovitch s univerziteta u Kaliforniji.

Svjetlost se mjeri po temperaturi boje i izražava se u kelvinima (K). Originalna LED ulična rasvjeta imala je temperature od najmanje 4000 K što proizvodi jarko bijelo svjetlo s velikom količinom nevidljivog plavog svjetla.

Ostavi komentar