Liječenje migrene, bilo kog tipa, u najvećem broju podrazumijeva tri osnovna principa, od kojih svaki ima svoju jasnu ulogu. To su: izbjegavanje migrenoznih okidača, presijecanje migrenoznog napada i preventivnu terapiju.

1. IZBJEGAVANJE MIGRENOZNIH OKIDAČA

Prepoznavanjem i izbjegavanjem migrenoznih okidača (faktora koji provociraju migrenozni napad), moguće je spriječiti napad migrene.

2. PRESIJECANJE NAPADA 

Migrenozni napad se može presjeći nemidikamentoznim postupcima i primjenom odgovarajućih medikamenata (lijekova). Od nemidikamentoznih postupaka primjenjuju se tuširanje glave hladnom ili vrućom vodom, topli ili hladni vlažni oblozi na čelu, topla kupka, odmor u zamračenoj i tihoj prostoriji ili šoljica kafe.

Kašičica sladoleda koja se zadržava u zadnjem dijelu usta, u nekim slučajevima brzo presijeca glavobolju. Ovo se objašnjava direktnim rashlađivanjem hipotalamusa, koji ima ulogu u patogenezi migrene. Glavobolja koja se presijeca na ovaj način, popularno se naziva sladoled glavobolja.

Lijekove za prekid napada migrene pacijenti obično uzimaju kasno, kad glavobolja dostigne maksimum, što je čest uzrok neefikasnosti terapije. Lijek, naime, treba da se uzima što ranije, na samom početku glavobolje, odnosno u fazi aure. Antimigrenozni lijekovi se uzimaju u kombinaciji sa antiemeticima (lijekovima koji smanjuju mučninu) i kofeinom, koji ubrzava pražnjenje želuca i poboljšava apsorpciju lijeka.

Pročitajte: Kako se riješiti glavobolje i migrene?

Inače, lijekovi za presijecanje migrene dijele se u četiri grupe. Počinje se sa lijekovima iz prve, a po potrebi se prelazi na svaku sljedeću grupu.

I grupa: Obični analgetici i NSAIL
Ovi lijekovi se nabavljaju bez recepta i pacijenti ih često uzimaju bez konsultacije sa ljekarom. Samostalno liječenje, međutim, uglavnom daje slab efekat.

II grupa: Agonisti serotonina (triptani)
Agonisti serotonina, lijekovi iz grupe triptana, veoma su efikasni u presijecanju migrene. Triptani presijecaju migrenozni napad za 30-90 minuta, i to u 70-80% slučajeva. Uzimaju se po preporuci i uz kontrolu ljekara, jer kod pacijenata sa srčanim oboljenjima mogu izazvati koronarni spazam. Najčešći lijek iz ove grupe je sumatriptan.

III grupa: Ergot alkaloidi
Ergot preparati su efikasni u presijecanju migrenoznih napada. Terapijski efekat im je dobar i dugotrajniji od triptanskog, ali duža upotreba izaziva ergotizam, odnosno odgovarajuće neželjene efekte.

IV grupa: Drugi lijekovi
Upotreba kodeina, morfina i drugih opijatih analgetika je ograničena zbog čestih neželjenih efekata. Ponekad se kontrola postiže i upotrebom kortikosteroida.

3. PREVENTIVNA TERAPIJA

Preventivna terapija migrene se koristi kod čestih, dugotrajnih migrenoznih napada koji značajno umanjuju kvalitet života. Ciljevi preventivne terapije su:

 • redukcija broja i dužine trajanja napada i smanjenje jačine glavobolje
 • poboljšanje efekta terapije za presecanje napada
 • poboljšanje kvaliteta života

Međutim, zbog lijekova koji se koriste u svrhe preventivne terapije, ona nije uvjek preporučljiva. Indikacije za primjenu preventivne terapije su:

 • česti migrenozni napadi
 • neefikasnost ili kontraindikacije za primjenu terapije za presijecanje napada
 • štetne posljedice terapije za presijecanje napada
 • pacijent više voli preventivnu terapiju
 • neki rjeđi oblici migrene (hemiplegična, bazilarna, migrena sa produženom aurom, migrenozni infarkt)

Za prevenciju migrene, koriste se različiti lijekovi. Djelotvornost terapije je individualna, a u pronalaženju najboljeg lijeka obično se koristi tzv. sistem „pokušaj-greška“. Ponekad samo kombinacija dva ili više medikamenata daje zadovoljavajući efekat.

Pročitajte: Gdje vas boli – mjesto otkriva tip glavobolje, uzrok i rješenje

Terapija počinje malom dozom, koja se postepeno povećava do terapijske, ako se primijeti odsustvo neželjenih reakcija. Prvi rezultati preventivne terapije su vidljivi nakon mjesec dana od početka terapije, a posle tri mjeseca se može očekivati puni terapijski efekat.

Potrebno je najmanje šest mjeseci da bi se mogao očekivati prekid ciklusa migrenozne glavobolje.

Lijekovi koji se koriste u preventivnoj terapiji su:

 • beta blokatori (propranolol)
 • blokatori kalcijumovih kanala (verapamil, nimodipin)
 • antidepresivi (amitriptilin)
 • antiepileptici (valporinska kiselina, gabapentin, topimarat)
 • opijatni analgetici (rijetko)

U poslednje vrijeme, za prevenciju migrene koriste se i injekcije botulinskog toksina koje se daju u odgovarajuće mišiće glave i vrata.

* Izbor preventivne terapije zavisi od pacijenta do pacijenta. Na njega utiču karakter glavobolje i prisustvo pratećih oboljenja kao što su depresija, manija, anksioznost, panični poremećaji, Raynaud-ov sindrom, epilepsija, šlog, hipertenzija.

Na primjer, antidepresivi se koriste kod pacijenata koji su istovremeno i depresivni, a kod pacijenata sa hipertenzijom preporučuju se blokatori kalcijumovih kanala.

Ostavi komentar