Dejvid Agus je najpoznatiji i najcjenjeniji doktor Holivuda. Slavu je stekao liječeći Stiva Džobsa, koji je uz pomoć njegovih savjeta živio sedam godina iako je imao rijedak i tešak oblik raka pankreasa.

Kako i kada ste upoznali Stiva?

“Otprilike godinu dana nakon što mu je dijagnostikovan rak pankreasa. Upravo je imao recidiv ove bolesti. Ja se zalažem za agresivan i inovativan pristup liječenju raka. Vjerujem u moderne načine liječenje i liječenje u cijelini. Mislim da je to impresioniralo Stiva.” Činjenica je da je Stiv bio vegetarijanac. Da li mu je to pomoglo ili ga spriječilo u borbi protiv ove bolesti? Šta ste mu savjetovali da jede?

“Bio je vegetarijanac, ali je tokom liječenja po mom savjetu jeo ribu. Uvijek kažem da je bolje koristiti masnoće. Masti moraju da se jedu, ali one dobre, nezasićene.”

Po čemu se Džobs razlikovao od drugih pacijenata?

“Bio je nevjerovatno pametan i razumio je medicinsku terminologiju. Mogao sam sa njim da razgovaram o njegovom stanju a da ništa ne pojednostavljujem.”

Anđelina Džoli je uklonila dojku samo zbog rizika od raka. Kako vam se čini taj njen korak?

“Vjerujem da se Anđelina Džoli ponijela herojski, govoreći o svojoj odluci tako javno. Postala je uzor mnogim ženama. Glavna stvar: nema ništa sramotno u bolesti, to nije razlog da to sakrivate, o tome može i treba da se razgovara.”

“Glavna smetnja raka je sama priroda: on je samodestruktivan, u smislu da zbunjuje naše sopstvene ćelije. Rak je užas koji spava u svakom od nas. Ponekad se probudi nakratko, izbacujući grupu čudnih ćelija nazvanih tumori, ali u većini slučajeva ponovo pada u hibernaciju pod uticajem čitavog arsenala genijalnih metoda uticaja. Ali ponekad kada to najmanje očekujemo, zvijer se probije kroz odbranu cijelog tijela, što dovodi do poremećaja ćelije, do funkcionisanja te ćelije i dolazi do rasta malignog tkiva.

Ne znamo šta uzrokuje rak i zašto se tumor razvija, ali postoji nejasna pretpostavka da je rak povezan sa sistematkim problemom – složenim poremećajem funkcije našeg tijela koji se ne mora hirurški liječiti … Prevencija je važna.

Postavite sebi cilj da stalno proučavate sebe i vodite bilješke. Slušajte tijelo i zapamtite da vi najbolje znate sebe. Ljekar vam neće ući u glavu ili opaziti vaše nagovještaje. Nikad nemojte slijepo vjerovati ljekaru. Budite svoj glavni doktor. Ne ostavljajte svoje medicinske dokumente kod ljekara. Zatražite kopije i držite ih kod sebe.

Slijedite pravila zdrave ishrane, sna i fizičke aktivnosti bez obzira na dan u nedjelji. Morate da se naviknete da radite sve u isto vrijeme, na primjer, jedete ručak u isto vrijeme, odlazite u krevet u isto vrokeme…

Promkena načina spavanja tokom vikenda, u smislu da duže spavate, može da naruši vaše zdravlje. Ako u krevet idete u devet, a zatim u deset uveče, takođe remetite svoj ciklus, čak i ako spavate isti broj sati.

Naučite da se pripremite za san… Zračenje sa kompjutera, televizora ili mobilnog telefona suzbija lučenje melatonina – hormona koji stimuliše san. Najmanje pola sata proke spavanja, isključite televizor, telefon ili kompjuter kako biste imali miran san.

Nedostatak sna odvaja mozak od stomaka, što dovodi do “nesvjesnog jedenja”. To tjera tijelo da vjeruje da je gladno, a u stvari nije.

Dajte mozgu pauzu. Momenti u kojima vam je “dosadno” su u stvari predah za vaš mozak.

Uvijek se trudite da vježbate, jer je mnogo vježbi uvijek bolje nego nimalo vježbanja. Kretanje je mnogo lakše nego se čini, pogotovo ako znate da je to jedini naučni dokaz tajne mladosti koja ne zahtijeva posebna ulaganja, vrijeme ili novac.”

Ostavi komentar