Slovenačka ljekarka dr Bernarda Vogrin, iz Lenarta iz Slovenskih Goricah, na vrata svoje ambulante je stavila obavještenje da je od ljekarske komore tražila odobrenje da odbija liječenje djece koju roditelji nisu vakcinisali pod izgovorom prigovora savjesti.

Odlučila je da takve slučajeve prima isključivo u hitnim slučajevima i njihovim roditeljima poručila da pronađu drugog ljekara.

Hrvatski portal Index stupio je u kontakt s dr Vogrin i upitao je da objasni ovaj čin.

Doktorka je rekla da ne želi da prima djecu čiji roditelji imaju neke lične, nemedicinske razloge protiv vakcinisanja. Objasnila je da to ne utiče na onu djecu kojoj je ona odabrana ljekarka i da za svoje pacijente radi sve što može i treba.

Ona je rekla i da je njena želja da roditelji koji smatraju da djeca ne treba da se vakcinišu ne dolaze u ambulantu jer joj stvaraju veliko opterećenje, kako s profesionalne, tako i s lične strane. Kaže da je brine što će ta dejca imati teške posljedice zbog nekih bolesti koje je ona mogla pravovremeno spriječiti i zbog toga ih je zamolila da je poštede tih pritisaka.

Drugi problem koji ju je naterao da to učini, kako kaže, leži u politici, odnosno zakonodavstvu.

Dr Vogrin je rekla za Indeks da je zakon obavezuje da troši sate na objašnjavanje o dobrobiti vakcina roditeljima koji su odlučni u tome da ne vakcinišu svoje dijete. Kaže da joj je, kao ljekaru koji liječi dvije hiljade pacijenata, ovo preveliko opterećenje, koje ne daje nikakve rezultate i troši mnogo vremena, ali zato ide na račun druge, bolesne djece koja čekaju ispred njenih vrata.

Izvor: Index.hr

Ostavi komentar