Najava Ministarstva zdravlja da ćemo uskoro ponovo moći sa receptima ljekove uzimati u privatnim apotekama naišla je na odobravanje građana, dok su privatnici suzdržani, jer, kako kažu, još ih niko tim povodom nije kontaktirao, pa ne znaju detalje.

Informacija da će ljekove na recept moći da uzimaju i u privatnim apotekama obradovala je crnogorske građane, posebno penzionere.

“Ne mogu da vjerujem. Ne znam ni što su ukidali to. To je bilo dobro rješenje i tad smo uvijek nalazili ljekove i suprug i ja, a sad svako malo neki fali”, kazala je Dnevnim novinama penzionerka iz Podgorice Bosa Radonjić.

I njena sugrađanka Olivera Popović kaže da joj ta vijest donosi olakšanje i sigurnost.

“Hronični sam bolesnik i pijem puno ljekova. Svako malo neki fali u apotekama i ne može se naći po nekoliko dana, nekad i duže. Sama pomisao da ću ostati bez ljekova me plaši, a od penzije teško mogu priuštiti sebi da ih kupujem”, kaže Olivera.

Muku sa podizanje ljekova ima i Vasilije Stanišić koji, kako kaže, redovno obilazi apoteke ne bi li ugrabio ljekove kad stignu.

“Nema dana da ne uđem u apoteku, a obavezno nakon što im roba stigne. Više me i apotekarke znaju. Ali, drugog izbora nemam. Skupi su u privatnim apotekama. Prije dvije godine sam mogao da uđem u prvu privatnu apoteku i uzmem sve što mi treba, a sada obijam pragove. Nadam se da će to ponovo omogućiti”, kaže Vasilije.

RJEŠENJE KOJE NIJE TREBALO UKIDATI

Za razliku od građana, u privatnim apotekama su suzdržani na najave iz Ministarstva zdravlja. Iako ističu da su spremni u svakom trenutku da uđu u sistem javnog zdravstva, kao i 2015. godine, napominju da ih niko još nije zvanično kontaktirao, da ne znaju kako će biti regulisano i šta će sve podrazumjevati…

“Neozbiljno je ulaziti u priču samo na osnovu navoda u medijima. Kada nas budu pozvali i rekli o kakvim se uslovima radi, pričaćemo o tome i vjerovatno opet ući u sistem javnog zdravstva. Ne znam zašto ne bismo. Svuda u svijetu sa receptom građani mogu uzimati ljekove i u privatnim apotekama, samo kod nas to mora ovako. Zašto jednostavno kad može komplikovano”, kazala se apotekarka u jednoj podgoričkoj apoteci, istakavši da je građanima jedino bitno da dobiju lijek na recept, te da ih ne interesuje ko je vlasnik apoteke.

U cilju obezbjeđivanja kontinuirane snabdjevenosti crnogorskog tržišta ljekovima, kako za osiguranike, tako i za javne zdravstvene ustanove Ministarstvo zdravlja je, u okviru farmaceutske reforme, planiralo ponovno uključivanje privatnih apoteka u mrežu javnih zdravstvenih ustanova.

107 PRIVATNIKA

Na taj korak su se odlučili, kako su kazali Dnevnim novinama, jer je realizacija Vladinih zaključaka o uključivanju privatnih apoteka u mrežu javnih zdravstvenih ustanova 2015. godine ostvarila zadati cilj, a to je da je obezbijeđena kontinuirana snabdjevenost ljekovima u Crnoj Gori.

Podsjetimo, crnogorski građani mogli su kod privatnika na recept uzimati ljekove od marta do 26. novembra 2015. godine. Kašnjenja u raspisivanju tendera za nabavku i nestašice lijekova u državnim apotekama početkom te godine uslovile su crnogorski Fond za zdravstveno osiguranje da potpiše ugovor sa 107 privatnika koji su od marta izdavali ljekove na recept. Iako je ugovor sa Fondom bio oročen do 31. decembra Fond ga je na sugestiju Ministarstva zdravlja na čijem je čelu tada bio dr Budimir Šegrt raskinuo ranije, jer je, kako su tvrdili, potrošeno 3,6 miliona eura koje je država planirala u te svrhe.

Prijedlog Ministarstva zdravlja o ponovnom uključivanju privatnih apoteka u javno zdravstveni sistem naći će se uskoro pred Vladom, a nakon njenog odobrenja Fond za zdravstveno osiguranje raspisaće javni poziv.

Ostavi komentar