Čini se da je i kod konzumiranja ljekovitih biljaka neophodna doza opreza. Većina biljaka je bezopasna, ali povedite računa ukoliko imate određene medicinske probleme ili uzimate pojedine ljekove.

Razgovarajte s ljekarom prije upotrebe bilo koje od ovih biljaka:

Kantarion

Ovaj popularni biljni dodatak često se uzima protiv depresije, anksioznosti i za bolji san. Može da prouzrokuje nuspojave kao što su glavobolja, mučnina, vrtoglavica i suva usta. Takođe može da prouzrokuje probleme ako se uzima u kombinaciji s određenim ljekovima za srce, antidepresivima i kontraceptivnim pilulama. Kantarion bi trebalo izbjegavati u slučaju hemoterapije jer može da umanji njeno dejstvo.

Kafa

Kafa može da poremeti san i podstakne anksioznost. Osim toga može da dovede i do oštećenja jetre. Dakle, izbjegavajte kafu ako imate problema s jetrom ili bubrezima, dok pijete alkohol ili ljekove za spavanje.

Ginko biloba

Ginko biloba ima blagotvorno dejstvo na pamćenje, cirkulaciju i mentalne funkcije. Ipak, ova biljka u rijetkim slučajevima može da izazove krvarenje, što je posebno rizično ako uzimate ljekove za razređivanje krvi.

Arnika

Ulje arnike olakšava bol, smanjuje otoke i poboljšava varenje. S druge strane, arnika može da povisi krvni pritisak, poveća broj otkucaja srca i oteža disanje. Teže nuspojave su oštećenje jetre, koma, pa čak i smrt.

Đumbir

Đumbir ublažava mučninu nakon operacije ili hemoterapije, koristi se za liječenje artritisa i ostalih bolesti zglobova. Ali, đumbir može i da izazove probleme sa zgrušavanjem krvi, poremeti otkucaje srca, krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Ne treba ga uzimati ako imate kamen u žučnoj kesi ili probleme sa zgrušavanjem krvi.

Aloe vera

Nanošenjem na kožu možete da smanjite opekotine, zacijelite rane i popravite raspoloženje. Ako se uzima oralno, aloe vera može da poremeti rad srca i snizi nivo šećera u krvi ukoliko imate dijabetes.

Ženšen

Ženšen navodno usporava starenje. Osim toga, pomaže dijabetičarima, jača imunitet i povećava libido. Ova biljka izaziva probleme kod osoba oboljelih od dijabetesa jer može da prouzrokuje preveliki pad šećera u krvi. Takođe bi trebalo da ga izbjegavate ako imate visok krvni pritisak ili problem sa zgrušavanjem krvi.

Bijeli luk

Bijeli luk dokazano snižava krvni pritisak i holesterol, i može da izliječi simptome prehlade. Takođe razređuje krv, pa bi trebalo da ga izbjegavate ako uzimate ljekove za razređivanje krvi.

Sladić

Neki ljudi ga koriste za liječenje kašlja, čireva na želucu, bronhitisa, infekcija i grlobolja. Sladić može da povisi krvni pritisak i poremeti ritam otkucaja srca, pa ga uzimajte s oprezom ako imate srčanih problema. Ova biljka takođe može da prouzrokuje probleme osobama koje imaju problema s bubrezima.

Kopriva

Kopriva je korisna protiv alergija, peruti, artritisa, kamena u bubregu i infekcija urinarnog trakta. Ali, kopriva može da zadrži vodu u tijelu, pa bi trebalo da je izbjegavaju osobe koje imaju problema sa srcem ili bubrezima, i oni koju piju diuretike.

Hrizantema

Biljni preparat hrizanteme najčešće se koristi za spriječavanje migrena, artritisa i alergija. Hrizantema sadrži kalijum i fosfor, pa bi osobe s bolesnim bubrezima trebalo da je izbjegavaju. Ona takođe može da prouzrokuje probleme sa zgrušavanjem krvi, prenosi Radio Sarajevo.

Ostavi komentar