Lupus je autoimuna bolest koja uzrokuje upale zglobova, tetiva i drugoga veznoga tkiva. 90% oboljelih su mlađe žene.

Anemija, osjetljivost na sunce, suva usta, poremećaj funkcije bubrega… Sve su to simptomi ove autoimune bolesti. Zašto se točno lupus javlja, nije poznato. Međutim, činjenica je da on može biti hroničan i napredujući. Kada je riječ o upali zglobova, osobe s lupusom najčešće će reći kako se oduvijek sjećaju da su imali problema s bolovima u zglobovima. Dugotrajna upala zglobova može dovesti do trajnoga oštećenja zglobova i okolnoga tkiva. Međutim, za razliku od reumatoidnoga artritisa kod lupusa se ne oštećuje kost.

KOJE SUMPTOME NIPOŠTO NE SMIJEMO IGNOSRISATI?

SLE (sistemski lupus eritematodes) bolest je u kojoj su zahvaćena brojna tkiva i organi. Početak bolesti zavisi od pojedinca do pojedinca. Može biti postepen, a tada će ga često karakterisati osjećaj umora, malaksalosti, gubitak tjelesne težine i sl. Međutim, postepen početak bolesti nije uvjek slučaj:

Bolest može početi i naglo, s visokom temperaturom, bolovima u zglobovima, bolovima u mišićima, promjenama u boji kože lica u obliku leptirastoga crvenila i ukoliko se navedeno javi kod ženskih osoba mlađe životne dobi, utoliko je potrebno obaviti dijagnostičku obradu – navodi dr. med. Davorka Rosić, fizijatar – reumatolog za Večernji.

Osim toga, često se javljaju i kožne promjene: fotosenzibilitet, odnosno osjetljivost na sunce ili, pak, oštećenje sluznice usta. Pojačano može biti i ospadanje kose.

“Ako se jave navedeni simptomi, nijedan od njih se ne bi trebao ignorisati te bi se odmah trebalo javiti ljekaru – savjetuje dr. Rosić.

Kako je već pomenuto, nijedan od navedenih simptoma ne bi se trebao ignorisati jer ako dođe do situacije da je više pridruženih simptoma, njihov će se intenzitet pojačavati. Kada je riječ o toku liječanja, dr. Rosić navodi: Obratiti se treba najprije izabranom ljekaru koji će pacijenta uputiti internisti – reumatologu, koji o ovoj vrsti autoimune bolesti zna najviše. 

MOŽE LI SE OVAKVA VRSTA BOLESTI PREVENIRATI?

Ovo je bolest nepoznate etiologije. Upravo zbog toga, pitanje prevencije postaje vrlo teško. Međutim, svakako postoje načini na koje se može poboljšati kvalitet života osoba koje boluju od lupusa: Ključan je zdrav i uredan život: zdrava prehrana, tjelesna aktivnost, dobar san, boravak u prirodi, ali ne na suncu. Osim toga, u vrijeme pojačanih virusnih infekcija, trebalo bi izbjegavati zatvorene prostore i masovna druženja. Poželjno bi bilo izbjegavati stres, što je lako reći, ali vrlo teško sprovesti – savjetuje dr. Rosić.

Ostavi komentar