S dolaskom proljeca i toplijeg vremena povecava se i broj oboljelih od varicele, ovćijih boginja, koje se uglavnom preleze u mlađim godinama. Međutim, nije rijetkost ni da od njih obole starije osobe. Medju odraslima se ne prenose tako brzo kao među djecom, ali je zato oblik bolesti teži i može ostaviti posljedice. Trudnicama se savjetuje poseban oprez.

Virus ovcčijih boginja može se prenijeti sa oboljelog na sve osjetljive osobe u okolini, na one koji nisu vakcinisani ili do tada nisu bili u kontaktu sa uzrocnikom bolesti.

Posebno oprezne treba da budu trudnice koje u djetinjstvu nisu preležale varičelu, jer ukoliko je oboljela u prva tri mjeseca mora prekinuti trudnocu, zato što se virus moze prenijeti na plod i izazvati razlicita oštecenja.

Branka Lazic-Dragicevic, načelnica ginekologije u Domu zdravlja „Vozdovac”, naglasila je da žene koje su prelezale varičelu kao dijete ne mogu da obole i da ne treba da se brinu, jer im je trudnoca bezbjedna. U tom slucaju, niti trudnica moze da dobije ovčije boginje, niti beba moze na bilo koji način da bude ugrozena.

„Ukoliko zena sumnja da je bila u kontaktu sa oboljelim od varicele treba da se javi svom ginekologu, a on ce dalje procijeniti da li je potrebno dalje ispitivanje, da li moze da je umiri time da moze bezebejdno da prati trudnocu”, objasnila je doktorka Lazic-Dragicevic i istakla da ukoliko je trudnica oboljela tokom prvog tromjesecja, ginekolog ce je upozoriti da trudnocu prekine, jer je rizicno po plod.

Ova bolest se spoljava kao i kod djece, ali su promjene i komplikacije teže.

„U odraslom zivotnom dobu bolest se ispoljava kao i kod djece, s tim što je to teža bolest, promjene su šire i češce su komplikacije nego kod djece. Najčešce komlikacije su upale pluca virusne i meningoenfacilitis, odnosno upala moždanica i mozga. Da bi se to spriječilo varičelu treba shvatiti kao ozbiljnu bolest, znaci treba da se miruje, odleži, da se koriste vitamini”, navela je dr Pop-Lazic.

Većina ljudi boginje preleži u djetinjstvu. Varicela je veoma zarazna i lako se prenosi među djecom, ali ima mnogo lakši oblik nego kod odraslih.

Prema rijecima pedijatra Ratka Garovica, specifične terapije nema zato što je u pitanju virusna bolest.

„Neophodno je uključiti simptomatsku terapiju, ako je dijete febrilno, što se često desi, dati mu nešto za skidanje temperature, što više tecnosti. Znači, vitaminska terapija, supice, sokići, lakšu hranu. Mirovanje 21 dan, a higijena moze normalno da se održava, dijete moze da se kupa redovno”, precizirao je dr Garovic.

Varičela u tom uzrastu uglavnom ne ostavlja posljedice. Glavna briga je ublazavanje svraba i sprečavanje bakterijskih infekcija mjehurića koje mogu da ostave trajne oziljke.

U svijetu se djeca vec dugo vakcinišu protiv te virusne infekcije. Vakcina se moze i kupiti kod nas, ali strucnjaci tvrde da ni ona ne daje stopostotnu zaštitu.

Ostavi komentar