Zbog nespecifičnih simptoma ovo oboljenje često kod djece lako može da se pomiješa sa drugim bolestima. Prvo se javlja malaksalost, pa povišena temperatura, mališan trpi jak bol u ždrijelu

Virusno oboljenje – herpangina, relativno je česta bolest u dječjem uzrastu u letnjem periodu, a često ostaje neprepoznata ili “proglašena” za neku drugu bolest.

Ovo oboljenje izazivaju brojni sojevi koksaki virusa grupe A, a ređe i koksaki B virusi, kao i ehovirusi i enterovirusi.

Doktorka Svetlana Valjarević iz Služba ORL sa maksilofacijalnom hirurgijom Kliničko-bolničkog centra “Zemun” kaže da se bolest najčešće javlja od avgusta do oktobra. Prenosi se prljavim rukama (feko-oralni put), ili direktno kapljičnim putem.

“Bolest počinje malaksalošću djeteta, koje gubi apetit. Temperatura je izrazito povišena, čak i iznad 39 Celzijusovih stepeni. Javlja se jak bol u ždrijelu, a dijete odbija i tečnost i hranu. Visoka temperatura traje dva do tri dana, a i kad prestane dijete je veoma razdražljivo, plače, budi se iz sna, nosić curi. Zbog otežanog gutanja, pljuvačka curi niz usnice, pa to roditelji često tumače kao posljedicu rasta zubića. Nekada dijete i povraća”, objašnjava doktorka Valjarević.

Dijagnoza herpangine postavlja se nakon pregleda ždrijela. Na nepcu, krajnicima i sluzokoži obraza postoje “ranice”, odnosno ulcerozne promjene, ijbelo-sive boje, oivičene crvenim rubom, prečnika do 5 mm. Najčešće ih ima manje od 10, nekad samo dvije, pa je pažljiv pregled neophodan. Te promjene su veoma bolne. Ostala sluzokoža ne izgleda promijenjeno ni upaljeno.

Kod ove bolesti, kaže dr Valjarević, krvna slika je nespecifična, najčešće je ukupan broj leukocita u granicama referentnih vrijednosti, uz povišen broj limfocita, što ukazuje na virusnu infekciju. C-reaktivni protein je povišen i u prvih 48 do 72 sata najčešće ima vrijednost od 30 do 40, a potom opada. Bris nosa i grla su uredni.

“U liječenju herpangine važni su strpljenje i odgovarajuća terapija bola”, kaže dr Valjarević. “Djetetu je neophodno dati lijekove protiv temperature i bolova (paracetamol ili brufen sirup), jer su promjene u ždrijelu izrazito bolne. Mogu se dati i gelovi sa anestetikom koji se koriste kod nicanja zubića. Ukoliko su promjene na sluznici obraza ili unutrašnje strane usana, namažite djetetu direktno gel na njih. U liječenju herpangine antibiotici nemaju ulogu, jer se radi o virusnom oboljenju”.

Izbjegavajte da djetetu nudite voće i voćne sokove jer njihova kisjelost provocira bol. Dijete će najradije piti hladno mlijeko, pojesti sladoled, ohlađen griz ili puding. Vodite računa da dijete ne dehidrira, nudite mu tečnost što češće u toku dana. Ukoliko dijete plače bez suzica, nema uobičajen broj mokrih pelena, urin je taman, a sluzokoža usta je suva, javite se ljekaru jer se radi o dehidrataciji, pa je nekada neophodno liječenje u bolničkim uslovima zbog nadoknade tečnosti.

MOŽE I DA SE PONOVI

Bolest prolazi za sedam do 10 dana, bez posljedica. Veoma rijetko infekcije izazvane enterovirusom 71 mogu da dovedu i do infekcija nervnog sistema. Imunitet koji se stekne je trajan, ali pošto tridesetak sojeva virusa može da izazove herpanginu, jasno je da je moguće imati je nekoliko puta u životu.

Večernje novosti

Ostavi komentar