Ranice nastale češanjem zbog ujeda insekta, malih posjekotina i drugih povreda ljeti se nerijetko inficiraju bakterijama, a u ovom periodu godine česta je i virusna infkecija koja izaziva bolest šaka, stopala i ruku. Da li je riječ o virusnom ili bakterijskom zapaljenju, pouzdano može da kaže samo lekar, jer i jedno i drugo stanje prati pojava sitnih plikova ispunjenih tečnošću.

Doktorka Olivera Todorović, pedijatar Doma zdravlja Palilula, kaže da su ove kožne infekcije češće u dječjem uzrastu, posebno u dječjim kolektivima, mada ne zaobilaze ni odrasle.

“Najčešći uzročnik bolesti šaka, stopala i usta je koksaki virus, od kojeg prije svega obolijevaju djeca uzrasta do 10 godina. Da bi se spriječila infekcija, najbitnija je higijena ruku. Ukoliko do bolesti dođe, pojavljuju se sitni plikovi oko usana, u usnoj duplji, na šakama i stopalima. Osim na ovim mestima, promjene se javljaju i na zadnjici, preponama, oko polnih organa, na rukama i nogama. U ustima se plikovi tipično nalaze na jeziku i u unutrašnjoj strani obraza. Inficirano dijete je najzaraznije u toku prve dvije nedelje.”

Kada dođe do prodora bakterija kroz ranice na koži, riječ je, kaže naša sagovornica, o oboljenju impetigo.

“Ovu kožnu infekciju, koja je najučestalija u ljetnje doba, jer je koža tada najotkrivenija, izazivaju uglavnom bakterije iz roda streptokoka i stafilokoka. Mjere prevencije su takođe redovna higijena i njega kože, zaštita od ujeda insekata, kao i primjena krema za ublažavanje ujeda insekata.”

Doktorka Todorović kaže da se impetigo prepoznaje po pojavi plikova – mjehurova ispunjenih tečnim sadržajem, koji imaju mlitav ili čvrst vrh. Poslije nekoliko dana, kada se žućkasta tečnost iscjedi, plikovi se pretvaraju u tanke žute ili smeđe kraste. Pacijent uglavnom nema druge tegobe, samo ponekad može da dođe do porasta telesne temperature i uvećanja limfnih žlezda.

“Poseban oprez neophodan je u praćenju i liječenju stafilokoknog impetiga kod djece zbog mogućih, rijetkih, ali veoma ozbiljnih komplikacija, kao što je stafilokokni sindrom oparene kože”, ističe dr Todorović.

“Ukoliko se impetigo ponavlja, onda treba da se traže hronični nosioci bakterija koji je uzrokuju, a obično se nalaze u grlu ili nosu.”

Za liječenje impetiga najčešće se primenjuju antibiotski sirupi i kreme, dok se u slučaju bolesti šaka, stopala i usana liječe samo simptomi bolesti, poput temperature i saniranja plikova.

Novosti

Ostavi komentar