Roditelji mlađe djece, posebno one koja borave u kolektivu, uvijek moraju da budu u pripravnosti kada je u pitanju sekret u plućima i kašalj. Pored tople pileće super, meda i čaja, ne bi bilo loše da usvojite i ove tehnike i pomognete djetetu da se što prije oslobodi šlajma.

Postoji nekoliko oblika i vrsta terapija za respiratorne bolesti, ali sve imaju jasan cilj – da obezbede prohodnost disajnih puteva i poboljšaju kvalitet života djece sa plućnim bolestima.

Jedna od tehnika za oslobađanje sekreta iz disajnih puteva je položajna ili posturalna drenaža uz vibraciju i perkusiju (lupkanje).

Metode čišćenja disajnih puteva često se koriste zajedno sa drugim terapijama, najčešće inhalacijom i antibioticima. Po pravilu, ukoliko se posturalna drenaža koristi sa uz ove terapije, inhalacija se primjenjuje prije drenaže, a antibiotici se uzimaju posle.

Posturalna drenaža se bazira na djelovanju sile teže i različitih položaje tela kako bi se omogućilo da se sekret “preseli” iz pluća i u grlo, a praktikuje se na sljedeće, veoma jednostavne, načine.

Kako se izvodi posturalna drenaža?

Ukoliko je dijete starije, možete koristiti jastuk, a ukoliko je u pitanju beba, onda drenažu vršte u vašem krilu. Neka se dijete u svakom položaju zadrži deset minuta. Takođe, starija deca tokom drenaže mogu da koriste tehniku dubokog disanja.

Za gornji dio pluća – lupkanje od nazad

Potrebno je da dijete bude nagnuto na napred pod uglom od 30 stepeni. Bebu okrenite licem prema vama, i naslonite je na grudi. Sjedite i nagnite se unazad.

Ukoliko je beba starija, neka vam sjedne u krilo, i nagnite je preko ruke.

Dlan oblikujte konkavno, tj blago ga zakrivite kao kašiku, i tako namještenim dlanom blago lupkajte dijete između lopatica i ključne kosti, izbjegavajući kičmu. Starije dijete u krilo može uspravno da stavi jastuk i da se blago presavije preko njega.

Za gornji deo pluća – lupkanje od naprijed

Potrebno je da dijete bude nagnuto na nazad pod uglom od 30 stepeni. Kada se namjestite, konkavno oblikovanom šakom lupkajte dijete u predjelu grudi između bradavice i ključne kosti.

Za donji dio pluća – bočni položaj

Ukoliko je u pitanju beba, nju je potrebno da položite na koljena, bočno. Ukoliko je u pitanju starije dijete, potrebno je da ispod donje strane postavite jastuk kako bi gornji dio tijela bio nagnut kao dolje pod uglom od 30 stepeni. Konkavno oblikovanom šakom lupkajte dijete ispod pazuha i sa lijeve i sa desne strane.

Za donji dio pluća – lupkanje od nazad

Bebu postavite potrbuške, na svoja kolena tako da joj gornji deo tela malo nagnut na dolje. Sa konkavno oblikovanim dlanom lupkajte bebu u predelu donjeg dela rebara i ispod pazuha i sa leve i sa desne strane. Starije dijete neka legne na stomak, a tokom lupkanja, ispod stomaka neka stavi jastuke tako da mu gornji dio tijela “pada” pod uglom od 30 stepeni.

Za donji dio pluća -lupkanje od naprijed

Bebu postavite da leži na leđima na vašim koljenima. Koljena blago ispružite kako bi beba bila nagnuta malo na dolje. Zaobljenim dlanom lupkajte bebu u predjelu bradavica i odmah ispod njih. Starijem djetetu pod leđa stavite jastuke kako bi gornji dio tijela bio nagnut na dole. Ukolko je u pitanju djevojčica u pubertetu kojoj se razvojaju grudi, perkusija, odnosno lupkanje se praktikuje ispod grudi i sa strane, ispod, pazuha.

Pogledajte u videu kako to izgleda:

Ostavi komentar