Iako se maligna oboljenja javljaju tiho i prikriveno, postoje određeni simptomi koji ukazuju na neobično dešavanje u organizmu kao upozorenje na bolest. Dugo prisutne simptome ne treba prepuštati spontanom nestanku, već obavezno treba otići lekaru na pregled, ističu stručnjaci, navodeći najčešće.

– Povišena temperatura u kontinuitetu može da bude simptom limfoma ili leukemije. Ako je konstantna, nikako je ne treba ignorisati.

– Mršavljenje bez dijete ili vježbi, uz uobičajene životne navike, može da bude posljedica ozbiljnih dešavanja u organizmu. Neopravdani gubitak tjelesne težine može da ukazuje na nekoliko vrsta karcinoma, među kojima i na karcinom pankreasa i želuca.

– Kašalj i promuklost obično ukazuju na alergijska dešavanja. Međutim, uporni kašalj i promuklost koja ne prestaje, mogu da ukažu i na karcinom pluća ili grla.

– Bolovi koji ne jenjavaju takođe mogu biti znak malignih promjjena. Česte glavobolje, primera radi, mogu da ukažu na karcinom mozga, a bolovi u leđima na karcinom debelog cijreva i jajnika.

– Čvorići ispod kože na pojedinim dijelovima tijela treba da pobude posebnu pažnju. Naročito treba biti oprezan ukoliko se napipavaju u predjelu grudi, testisa ili blizu limfnih čvorova. Ne treba strepeti jedino ako se jave na rukama i nogama, jer se najčešće radi o bezopasnim lojnim cistama.

– Neobična krvarenja su jedan od mnogih znakova pojave karcinoma. Iskašljavanje krvi može biti posljedica prisustva karcinoma pluća, krv u stolici može da upućuje na karcinom debelog crijeva, u urinu na zloćudni tumor bešike. Stalno vaginalno krvarenje može da se javi zbog karcinoma grlića materice, a krv iz bradavica kao posljedica karcinoma dojke.

Ostavi komentar