Fistula na desnima je kanalić kroz koji se gnoj prazni iz mjesta nastanka u usnu duplju te ostavlja čudan ukus u njoj. Taj kanalić izgleda kao mala crvena izbočina na sluznici, a pojavljuje se u slučaju gnojne upale ili zubnog apscesa, odnosno bakterijske infekcije koja se postepeno razvija u području gornje ili donje vilice.

Njen glavni uzrok je svakako nepravovremeno liječeni karijes ili nekvalitetni ispun zubnog korijena. Stomatolozi je smatraju vrlo opasnom pojavom koja zahtijeva hitno liječenje. Ali, često se kasno otkriva, jer ne uzrokuje značajnu bol.

Kako prepoznati fistulu

Pritiskom na kost u blizini bolesnog zuba kroz fistulu izlazi gnoj, a to nam pomaže da razlikujemo fistule od afti i drugih sličnih promjena na sluznici. One se najčešće nalaze unutar usne duplje, ali mogu se razviti i na koži lica i vrata. Tada izgledaju poput čirića kroz koji je takođe moguće istisnuti gnoj.

Fistula ne boli, a većina bolova od fistule dolazi zbog pritiska na mjesto infekcije. Dodatni bol i oticanje može uzrokovati tek privremeno začepljenje fistule. Međuitim, iako se kroz fistulu može isisati dio gnoja i tako smanjiti pritisak i bol, to ne mora značiti da je infekcija izliječena.

Fistula na desnima kod djece

Najbolje što se može učiniti u ovom slučaju je izvaditi mliječni zub. Time se sprječava oslobađanje gnoja koji oštećuje okolno tkivo, a zatim ulazi u želudac i dovodi do ozbiljnih posljedica. Takođe, to će vam pomoći da zaštitite trajni zub od pucanja, što je neizbježno ako se fistula ne liječi.

Ako se bolest ne liječi na vrijeme, dijete doživljava jaku bol i postaje razdražljivo te mu se uopšte smanjuje imunitet. Naročito kada se fistula liječi antibioticima. Posljedice stvaranja fistule kod djeteta su ozbiljne, tako da je za njihovo sprječavanje nužno naučiti djecu da pravilno brinu za svoju usnu šupljinu.

Moguće posljedice su neispravan rast stalnih zuba i njihov gubitak. Fistula na zubnom mesu djeteta zahtijeva obvezna posjeta stomatologu. Tradicionalni lijekovi mogu im naštetiti. Oni se ne preporučuju kad je u pitanju liječenje djece mlađe od 2 godine.

Kako spriječiti nastanak fistule

Najbolja preventivna mjera je redovni pregled kod stomatologa. Pravilna prehrana takođe može spriječiti razvoj mikroorganizama a preporučuje se da u svoju prehranu uključite što veći broj proizvoda koji sadrže kalcijum. Oni pomažu u jačanju imunološkog sistema i sprečavaju razvoj štetnih mikroorganizama.

(Kreni zdravo)

Ostavi komentar