Pojedini lijekovi mogu da utiču na električne signale u srcu i tako izazovu ubrzan rad srca. Pored ubrzanog rada srca, tahikardije, mogu se javiti i vrtoglavica, kratak dah, bol u grudima, lupanje srca. Ukoliko se javi otežano disanje ili jak bol u grudima koji traže duže od nekoliko minuta, potrebno je hitno se javiti ljekaru.

Antiastmatici

Mnogi lijekovi koji se koriste u terapiji astme, poput inhalacionih kortikosteroida, albuterola, inhalacionih dugo-delujućih beta-2 agonista, modifikatora leukotrijena ili oralnih metilksantina, mogu izazvati ubrzan rad srca.

Antibiotici

Azitromicin je antibiotik koji može ubrzati srčani ritam. Ostali antibiotici, kao što su levofloksacin, amoksicilin, ciprofloksacin takođe mogu da izmijene srčani ritam, a veća je verovatnoća da do toga dođe ukoliko već postoji neko srčano oboljenje.

Lijekovi protiv kašlja, prehlade i alergije

Mnogi dekongestivi koji se kupuju u apoteci bez ljekarskog recepta sadrže pseudoefedrin ili fenilefrin. Ovi sastojci mogu da izazovu lupanje srca ili da povećaju krvni pritisak.

Lijekovi za štitastu žlijezdu

Ukoliko štitasta žlijezda ne stvara dovoljno hormona (hipotireoidizam) koristi se lijek levotiroksin koji ga nadoknađuje. Mogući sporedni efekat tog lijeka je ubrzani rad srca.

Antidepresivi

Određeni lijekovi koji se koriste u terapiji depresije mogu da ubrzaju srčani rad. To su inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina i norepinefrina kao što su desvenlafaksin, duloksetin, venlafaksin i triciklični antidepresivi kao što su amitriptilin, klomipramin, dezipramin i ostali.

Suplementi

Neki suplementi mogu biti okidači ubrzanog ili nepravilnog srčanog ritma. Takvi su gorka pomorandža, valerijana, glog, žen-šen, efedra.

Ukoliko primetite bilo kakve promjene u radu srca obavezno se obratite svom ljekaru. Ako su te promjene izazvane lekovima koje uzimate, doktor može:

  • promijeniti dozu leka
  • prebaciti vas na drugi lijek ili
  • promijeniti način uzimanja lijeka.

Ukoliko imate srčane probleme obavezno se konsultujte sa svojim lekarom prije nego što počnete da koristite bilo koji novi lijek.

Ostavi komentar