Mukopolisaharidoza tip IV (Morquio Syndrome) je jedan od sedam tipova mukopolisaharidoza. Mukopolisaharidoze (MPS) su nasljedne, progresivne bolesti deponovanja kisjelih glukozaminoglikana (GAG) u lizozomima, zbog nasljednog deficita specifičnih degradacijskih enzima.

Uzrok nastanka
Bolest se nasljeđuje autosomno recesivno.

Klinička slika
Prvi znaci bolesti se primjećuju između 2. i 3. godine života. Inteligencija je normalna. Rast je mali zbog kratkog trupa, toraks je teško deformisan, grudna kost je isturena, postoji deformacija koljenog zgloba, a zglobovi su labavi. Moguća je kompresija kičmene moždine, koja se u početku manifestuje lakim zamaranjem i diskretnim neurološkim znacima, dok je u poznoj fazi bolesti moguća i kvadriplegija (oduzetost sva četiri ekstremiteta). Tipičan je rendgenksi nalaz na kičmenom stubu, pršljenska tijela su spljoštena, a intervertebralni prostori suženi. Dužina života zavisi od stepena deformiteta kičmenog stuba i kompresije kičmene moždine. Smrt nastupa između 20. i 40. godine.

Dijagnoza
Postavlja se na osnovu kliničke slike, laboratorijksih analiza, rendgenografskih nalaza. Moguće je prenatalno postavljanje dijagnoze iz kulture ćelija amnionske tečnosti.

Liječenje
Liječenje je za sada bezuspešno i pored različitih pokušaja.