Kao što vjerovatno znate, određeni tipovi HPV virusa se prenose putem seksualnog odnosa, neki od njih uzrokuju polne bradavice, a neki (visoko-rizični) mogu dovesti do pojave karcinoma grlića materice ili rjeđe do karcinoma usta i ždrijela.

Hpv virus inficira ćelije epitela, koje pokrivaju površinu tijela i unutrašnjih organa, tjelesne šupljine, izvodne kanale…Ove ćelije koje su organizovane u slojevima, pokrivaju dakle kožu, grlo, genitalnu regiju, kao i analni otvor.

Jednom kada HPV virus uđe u ćeliju epitela, virus počinje da proizvodi svoje proteine. Dva proteina koje proizvodi visoko-rizični HPV (E6 i E7) ometaju ćelijske funkcije zadužene za sprječavanje preteranog rasta ćelije, pomažući ćeliji da raste nekontrolisano i da izbjegne ćelijsku smrt.

Često se dešava da ove ćelije budu prepoznate od imunog sistema i eliminisane.
Ipak, ponekad se dešava da ove ćelije ne budu uništene i kao rezultat, infekcija HPV virusom opstaje. Dok inficirane ćelije nastavljaju da rastu, mogu se razviti mutacije u ćelijskim genima koje još više stimulišu abnormalni ćelijski rast, što dovodi do formiranja oblasti prekancerogenih ćelija i, na kraju, karcinoma.
Postoji još faktora koji mogu povećati rizik da će infekcija visoko-rizičnim tipom HPV virusa opstati i na kraju razviti karcinom. Neki od tih faktora su:

  • Pušenje ili žvakanje duvana (povećava rizik od  karcinoma usta i ždrela – orofaringealni karcinom)
  • Oslabljeni imuni sistem
  • Mnogo djece (povećava rizik od raka grlića materice)
  • Dugotrajna upotreba oralnih kontraceptivnih sredstava (povećava rizik od raka grlića materice)
  • Loša oralna higijena (povećava rizik od karcinoma usta i ždrijela – orofaringealni karcinom)
  • Hronična zapaljenja (crvenilo, otoci , bol i-ili osjećaj vreline u određenoj tjelesnoj regiji)

Naučnici vjeruju da može proći od 10 do 30 godina do početne infekcije visoko-rizičnim tipom HPV virusa do razvijanja tumora. Ipak , čak i kada se na cerviksu (grliću materice) primijete opasan razvoj abnormalnih ćelija (ovo se naziva cervikalna intraepitelna neoplazija 3 ili CIN 3), to ne znači da će uvjek kranji rezultat biti rak. Obično do raka dolazi u nešto manje od 50% slučajeva.

Na infografici su označeni tipovi HPV virusa koji su najčešći uzročnici kancera:

 

Ostavi komentar