Australijski naučnici su načinili veoma obećavajući napredak u budućem liječenju Alchajmerove bolesti, pošto su otkrili da ultrazvuk može efektno i bezbjedno da distribuira lijek do oštećenog mozga.

Istraživači sa Instituta za mozak u Kvinslendu pronašli su neinvazivnu tehniku za liječenje Alchajmerove bolesti koja je pokazala napredak kod laboratorijskih miševa. Njenom primenom uspješno su uspjeli da prodru kroz krvno-moždana barijeru i da “ubace” terapeutsko antitijelo u mozak. To je doprinijelo usporavanju progresa bolesti kod miševa.

Time je prevaziđena jedna od glavnih prepreka u tretmanu Alchajmerove bolesti, to što većina lijekova koji služe za njeno liječenje ne uspijevaju da dospiju do mozga.

“Ultrazvuk bezbjedno stvara sasvim mali otvor u krvno-moždanoj barijeri i, za veoma kratko vrijeme, omogućava da antitela prodru do mozga i, što je najvažnije, direktno u nervne ćelije u kojima oštećenje i nastaje”, ističe jedan od glavnih istraživača profesor Jirgen Gec.

Alchajmerova bolest je jedan od najčešćih oblika demencije, čiji je broj oboljelih u stalnom porastu. Očekuje se da će se on do 2050. godine u Australiji popeti na 900.000 slučajeva.

Ostavi komentar