Udruženja pacijenata u Crnoj Gori uputiće narednih dana Ministarstvu zdravlja i Fondu za zdravstveno osiguranje dopis u kojem će ih upoznati sa ključnim problemima sa kojima se suočavaju, ali i tražiti izmjene pojedinih pravilnika i zakona kako bi se unaprijedila njihova prava, piše Pobjeda.

Ovo je zaključeno na jučerašnjem prvom regionalnom susretu udruženja pacijenata organizovanom u Podgorici. Predsjednica Udruženja multiple skleroze Crne Gore Andrijana Nikolić kazala je Pobjedi da će od nadležnih tražiti da jedan ili dva predstavnika Udruženja pacijenata ubuduće budu uključeni u radne grupe Ministarstva zdravlja i Fonda gdje se donose krucijalne odluke.

Vodimo humanu bitku za prava pacijenata. Za reumatoidne bolesnike borićemo se da dobiju pravo na banju, bar svake druge godine. Tražićemo i da se unaprijedi pravilnik za ortopedska pomagala, odnosno da se period do ponovnog recepta sa četiri smanji bar na tri godine. Pokrenućemo i pitanje osnivanja fonda za rijetke bolesti, ali i način dodatnog finansiranja rijetkih malignih oboljenja – istakla je Nikolić.

Na jučerašnjem skupu bilo je riječi i o novoj uredbi o kriterijumima za stavljanje, odnosno skidanje ljekova sa pozitivne liste, koja donosi novinu – da zahtjev za podnošenje, stavljanje ili skidanje lijeka sa liste mogu podnijeti i udruženja pacijenata.

Nikolić kaže da su još krajem januara Ministarstvu zdravlja podnijeli inicijativu tražeći paralelno pozitivnu listu imunomodelatorne terapije za multiple sklerozu, te da su dobili pozitivan odgovor i tri lijeka su stavljena na novu listu. Ipak, kako ističe, ne zna o kojim ljekovima se radi, jer kao udruženje nemaju pravo da traže naziv medikamenata.

Ostavi komentar