Otopljenje i variranje spoljne temperature sa stalnim promjenama vlažnosti vazduha i kišom povećavaju rizik od moždanog udara. Na ove promjene najteže se prilagođavaju hronično oboljeli od kardiovaskularnih bolesti, jer imaju oštećen cirkulatorni sistem, što otežava rad srca i mozga.

Doktor Velibor Jolić, neurolog u Specijalnoj bolnici “Sveti Sava”, kaže da je pritisak na njihovo prijemno odeljenje ogroman, ali, na sreću, čak devet od deset pregledanih otpušta se kući odmah nakon pregleda i ukazane pomoći:

“Veći broj moždanih udara imamo kad nakon nekoliko toplih dana temperatura naglo padne. To kod osjetljivijih pacijenata uzrokuje skupljanje krvnih sudova i povećava otpor proticanja krvi, a time i skok krvnog pritiska.”

Pacijenti na hitnim pregledima žale se na opštu slabost, glavobolju, vrtoglavicu… Međutim, najveći rizik od moždanog udara imaju oni koji pate od udruženih vaskularnih poremećaja i oni koji su već imali moždani udar.

“Praksa pokazuje da su u najvećem riziku oni koji ne znaju da imaju povišeni krvni pritisak ili ga neadekvatno liječe”, kaže dr Jolić. “Odmah za njima su oni sa nepravilnim srčanim radom, prekomjernom tjelesnom težinom i pušači”.

Simptomi moždanog udara kod najvećeg broja pacijenata nastaju naglo. U sekundi se gubi funkcija govora ili razumijevanje tuđeg govora, dolazi do slabosti ili utrnulosti jedne polovine tijela, iskrivljenosti lica, gubitka vida u jednoj polovini vidnog polja, duple slike, izrazite nestabilnosti i nemogućnosti samostalnog hoda. Ovo stanje može da bude praćeno mučninom i povraćanjem, a nekada snažnom glavoboljom nakon koje je pacijent pospan i konfuzan.

“Prolazni poremećaji moždane cirkulacije su podjednako opasni, kao i sam moždani udar”, kaže dr Jolić. “Ignorisanje činjenice da je došlo do gubitka vida na jednom oku na 15 minuta, koji se spontano vratio, ili kada tokom odmora nastane prolazna slabost ili žestoka utrnulost ruke i noge u trajanju do jednog sata može da bude kobno. Sa ovim simptomima pacijent bi trebalo da se odmah javi na pregled neurologu, jer je velika šansa da će se sličan događaj ponoviti i dovesti do indvaliditeta ili smrti”.

Lijek za tri sata

Liječenje moždanog udara moguće je samo unutar prvih nekoliko sati od pojave simptoma. Vremenski okvir za primjenu terapije kod starijih pacijenata je tri sata, a kod mlađih četiri i po. Ukoliko lijekovi za razbijanje tromba ne daju rezultat, pristupa se mehaničkom uklanjanju ugruška, što zahtijeva multidisciplinarni rad ljekara i dobru opremljenost bolnice.

Večenje novosti

Ostavi komentar