Neke majke i pored velikog truda ne uspijevaju da proizvedu dovoljno mlijeka za svoje mezimče. Ovaj problem može se riješiti pravilnom ishranom i čajevima koji pospješuje laktaciju.

Najveća briga svake mame koja doji jeste da li će svom malom ”proždrljivku” uspjeti da obezbijedi dovoljnu količinu mlijeka. Neke, i pored velikog truda, ne uspijevaju da proizvedu dovoljno mlijeka za svoje mezimče, a druge pak usljed stresa ili privremenog odvajanja od svog čeda počinju da gube dragocjenu tečnost. U takvim situacijama, kad ne pomaže čak ni sistem prema kojem se proizvodnja majčinog mlijeka povećava čestim podojima, najveći broj mama odustaje od dojenja, nalazeći alternativu za svoje mlijeko u bebi-formulama. Međutim, postoji mnogo bolje rješenje – pravilna ishrana i čajevi koji pospješuju stvaranje mlijeka i poboljšavaju njegov kvalitet.

ISHRANA JE NAJVAŽNIJA
Ne postoji posebna dijeta za dojilje. Dovoljno je da u vašoj ishrani bude zastupljena preporučena količina svih hranljivih sastojaka. Dobro je da znate i koja još hrana može djelovati podsticajno na laktaciju, te je uvrstiti u jelovnik ukoliko se plašite da vašem organizmu treba ova vrsta stimulacije.
Generalna preporuka je da, ukoliko dojite, jedete:
– najmanje tri kvalitetna obroka
– zdrave grickalice (sirovo povrće, voće ili orašaste plodove)
– nedjeljno jednu do dvije porcije punomasne ribe, radi unosa vitamina D
– tri porcije mlijeka ili mliječnih proizvoda

KOJE BI NAMIRNICE TREBALO UKLJUČITI U DIJETU DOJILJA?
Ukoliko dojite u toku dana obavezno unesite:
– pet porcija raznovrsnog voća i povrća
– hranu bogatu skrobom – hljeb, testenina, pirinač ili krompir
– namirnice koje sadrže vlakna, poput integralnog hleba, žitarica, mahunarki (pasulja i sočiva), voća i povrća. Kada jedete dovoljno vlaknaste hrane, izbjegavate opasnost od zatvora, koji se često javlja nakon porođaja
– proteine iz nemasnog mesa (piletine), jaja, ribe i mahunarki
– mliječne proizvode – mlijeko, sir i jorgut, pošto svi ovi proizvodi sadrže kalcijum i dobar su izvor proteina.

UNOSITE DOSTA TEČNOSTI
Dobra hidriranost vašeg organizma glavni je preduslov uspješnog dojenja. Pored vode, koja bi tokom dojenja uvjek trebalo da vam bude na dohvat ruke, laktaciju možete pojačati i unosom čajeva za dojilje. Ukoliko se odlučite za kupovinu već pripremljene mješavine, naći ćete je u svim apotekama, a ako želite sami da napravite svoju kombinaciju ljekovitih biljaka, obavezno konsultujte patronažnu sestru ili pedijatra, kako vam se ne bi desilo da napravite čajnu mješavinu koja će vam smanjiti lučenje mlijeka ili izazvati alergijske reakcije kod bebe. Da bi vaš organizam sačuvao potrebne količine tečnosti, izbjegavajte pića koja sadrže kofein. To znači da dnevno možete popiti jednu šolju kafe, dvije-tri šolje čaja, dok gazirana pića s vještačkim zaslađivačima treba potpuno da izbacite iz upotrebe.

EFEKAT HRANE NA MAJČINO MLIJEKO
Ukus hrane koju jedete prenosi se u određenoj mjeri i na vaše mlijeko. Jači ukusi, poput karija ili bijelog luka, mogu znatno promijeniti aromu vašeg mlijeka. Nekim bebama ne smeta drugačiji ukus mlijeka i one nastavljaju normalno da sisaju. Ukoliko je vaša beba od onih koje i na najmanju promjenu reaguju tako što odbijaju podoje, otkrijte koji su to ukusi što joj ne prijaju i uz dogovor s pedijatrom smanjite količinu te vrste hrane s jelovnika, ili je potpuno izostavite.

ŠTA MORATE IZBJEGAVATI
Ukoliko ste se tokom trudnoće mučili što morate smanjiti unos nezdrave hrane i alkohola, kada dojenje dođe na red, sigurno će vam odricanje lakše pasti, jer ste se već navikli na zdravu ishranu. Naravno, i dalje važi zabrana unosa alkohola, jer on direktno ulazi u majčino mlijeko. Držite se podalje i od pića s kofeinom, ukoliko ne želite da vaša beba postane razdražljiva i neumorna. Ograničite unos ribe bogate uljem na dvije porcije nedjeljno, jer ove vrste ribljeg mesa sadrže manje žive, koji može štetiti bebinom razvoju ako se unesu u većim količinama. Pušenje zauzima visoko prvo mjesto na listi zabranjenih navika tokom dojenja.

MAMA I BEBA

Ostavi komentar